HRA: Pravo na slobodu okupljanja ne može da se vrši tako da se ometa ili spriječi vjerski obred

Opozicija i većina građana Cetinja tražili su da se ustoličenje obavi u nekom drugom vjerskom objektu van Prijestonice. Gorjanc Prelević ukazuje da pravno, tako nešto, nije bilo moguće nametnuti Mitropoliji

15909 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Gorjanc Prelević, Foto: Printscreen YouTube
Gorjanc Prelević, Foto: Printscreen YouTube

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru i protesti protiv tog čina pokazali su sve rizike koje po mir nose nacionalne i vjerske podjele, a posebno njihova politička zloupotreba, ocjenjuje direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

"Mislimo da je onemogućavanje vjerskog obreda bio ipak jedan ekstreman zahtjev koji je suprotan Ustavu, isto bi bilo da se neko dosjetio da spriječi ustoličenje mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve", smatra Gorjanc Prelević.

Opozicija i većina građana Cetinja tražili su da se ustoličenje obavi u nekom drugom vjerskom objektu van Prijestonice. Gorjanc Prelević ukazuje da pravno, tako nešto, nije bilo moguće nametnuti Mitropoliji.

"Država je dužna da obezbijedi vjerske obrede. Da je država tokom proteklog vikenda pretežno uspjela da obezbijedi pravo na slobodu vjeroispovjesti i pravo na mirno okupljanje, koja su se našla suprotstavljena."

Ona razloge demonstranata ocjenjuje legitimnim i osuđuje svako nepoštovanje državnosti Crne Gore, crnogorskog nacionalnog identiteta i Crnogorske pravoslavne crkve.

"Međutim, ono što smo videli na Cetinju je preraslo protest. Blokade kojima je potpuno onemogućavan pristup Cetinju su značile onemogućavanje vjerskog obreda što je i krivično djelo. Pravo na slobodu okupljanja ne može da se vrši tako da se ometa ili spriječi vjerski obred, što je Evropski sud za ljudska prava konstatovao u više presuda", objašnjava.

Država, kaže, ima obavezu da ispita svaku pritužbu građana na prekomjernu upotrebu policijskih ovlašćenja, ali i da reaguje zbog probijanja policijskog kordona i napada kamenicama i eksplozivnim materijama. Imovinska pitanja korišćenja crkava i manastira, navodi, mogu se jedino rješavati sudskim putem. Do tada, odgovornost je na državi.

"Da ova vlast u narednom periodu što prije pokrene dijalog sa svim akterima oko njihovog rješavanja sa ciljem snižavanja tenzija u Crnoj Gori koje ne mogu da donesu ništa dobro", smatra Gorjanc Prelević.

Gorjanc Prelević ukazuje i da na skupovima u Podgorici i na Cetinju uopšte nisu poštovane epidemiološke mjere, što je pogubno po život i zdravlje građana. I napadi na novinare u Prijestonici samo dodatno ukazuju na potrebu jače krivično-pravne zaštite novinara.

Bonus video: