Bjeković: Covid potvrda nije svakako jedini način borbe protiv koronavirusa

"Evropski sud za ljudska prava je odlučio da je obaveza vakcinacija dozvoljen metod kojem država može da se služi u zaštiti stanovništva i sprečavanju širenja zarazne bolesti. I kada se Evropski sud za ljudska prava upuštao u ispitivanje ovakvih ograničenja, on je vrlo jasno naglasio da jedan od ključnih razloga zbog čega bi neko organičenje bilo dopušteno ili ne, jeste i pogled nauke"

4749 pregleda 3 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Ove mjere predstavljaju ograničenje ljudskih prava i sloboda u određenim oblastima. Kada govorimo o situaciji u Crnoj Gori, rekao bih da je primijenjen jedan set mjera, koji nijesu nepoznati u zemljama okruženja, pa i u čitavoj Evropskoj uniji, istakao je, gostujući u Bojama jutra, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković.

Covid potvrda nije svakako jedini način borbe protiv koronavirusa, smatra Bjeković, i ističe da je pitanje koliko naše covid potvrde odgovaraju evropskim standardima.

“Imam samo jednu dilemu kada su covid potvrde u pitanju. Obično oni koji insistiraju na pravnom formalizmu, traže pravni osnov u kojem se, između ostalog, može naći šta je sadržina covid potvrde, ja ga iskreno rečeno nijesam mogao pronaći. Nijesam siguran da ova naša potvrda svemu odgovara što je evropski standard. Jedan od ključnih elementa koji nama pada u oko, jeste činjenica da se ovdje naglašava potvrda čuvanja identiteta, odnosno skrivanja identiteta onoga ko je posjeduje. Za razliku od toga, kod nas je vidljivo da imamo i punim imenom i prezimenom, uključujuči i matični broj, onoga ko je korisnik takve potvrde. Nijesam siguran da li smo u cjelini uspjeli implementirati takvu jednu direktivu i svrstati se u red onih koji će moći tu potvrdu da koriste van granica Crne Gore.”

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda napominje da se mjere moraju jednako primjenjivati, bez obzira na sve.

“Ono što je jako bitno najčešće govorimo da ove mjere zadiru u privatnost čovjeka, kada kažem privatnost podrazumijevamo njegov privatni život, uključujući i dio koji se odnosi na njegovo zdravstveno stanje, zatim ograničenje slobode kretanja, i ono što je ovih dana u fokusu, to je sloboda okupljanja. Evropski sud za ljudska prava je odlučio da je obaveza vakcinacija dozvoljen metod kojem država može da se služi u zaštiti stanovništva i sprečavanju širenja zarazne bolesti. I kada se Evropski sud za ljudska prava upuštao u ispitivanje ovakvih ograničenja, on je vrlo jasno naglasio da jedan od ključnih razloga zbog čega bi neko organičenje bilo dopušteno ili ne, jeste i pogled nauke. U ovakvim okolnostima Sud se zalaže da se na naučnim principima između ostalog to ograničenje podvrgne kritici. “

Bonus video: