Musić: Srce je poslije pluća najzahvaćeniji organ u covid oboljenju

"Srčane mišićne ćelije, kao i plućne ćelije, sadrže specifične enzime , koji su ulazna vrata za koronavirus u srčani mišić, gdje izazivaju posljedice u određenoj mjeri"

8699 pregleda 2 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Srce je, poslije pluća, po učestalosti najzahvaćeniji organ u covid oboljenju. Objašnjenje za to sasvim je jasno zato što srčane mišićne ćelije, kao i plućne ćelije, sadrže specifične enzime , koji su ulazna vrata za koronavirus u srčani mišić, gdje izazivaju posljedice u određenoj mjeri, navodi prof. dr Ljilja Musić, kardiolog iz Kliničkog centra Crne Gore.

Dr Musić ističe da svjetska statistika pokazuje da 25 do 45% pacijenata koji su oboljeli od covida imaju srčane tegobe. Pacijenti ne moraju imati tešku kliničku sliku, već se dešava da se nekad nakon dva, tri mjeseca mogu javiti sa određenim posljedicama.

“Korona virus napada srce na tri nivoa: napada srčani mišić ili lokalizovano ili difuzno, napada srčanu cirkulaciju, iziva i arterijske tromboze, napada srčanu maramicu perikard, ali napada i venski sistem dajući venske tromboze u venama ruku i nogu, i tromboze u plućnim arterijama. Tegobe su bol u grudima, gušećnje, oticanje nogu, potreba za uzdignutim uzglavljem. Nezavisno od njihovog poljuljanog statusa nakon preležane Covid infekcije ne mogu da postignu adekvatan fizički nivo ni približno kako su mogli ranijei u tim situacijama traće pomoć kardiologa.”

Bonus video: