Partije manjina, za sada, ne razmišljaju o ulasku u rekonstruisanu Vladu

"Jedan dio te većine ponovo pokušava manjinske partije da uvuče u neku priču, da ih poziva, ali da u sebi razmišlja – daj bože da ne prihvate ni razgovor", rekao je Đeljošaj

14385 pregleda 57 reakcija 56 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Đeljošaj, Foto: Luka Zeković

Iako od dogovora Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore o rekonstrukciji Vlade nema zvaničnih informacija o daljim pregovorima vladajuće većine, ono što se zna je da partije manjina, makar za sada, ne razmišljaju o ulasku u takvu Vladu.

Nik Đeljošaj iz Albanske alternative za Televiziju Vijesti kaže da u dijalogu svih partija u parlamentu treba vidjeti da li je izlaz u rekonstruisanoj, prelaznoj ili možda manjinskoj vladi.

"Ima medijskih nagađanja, da kažem možda i zloupotreba tih poziva prema manjinama, kako bi se stvorio utisak da neko stvarno želi da manjine budu u Vladi, pa manjine neće. Jedan dio te većine ponovo pokušava manjinske partije da uvuče u neku priču, da ih poziva, ali da u sebi razmišlja – daj bože da ne prihvate ni razgovor", rekao je Đeljošaj za TV Vijesti.

A ako bi uslijedila zvanična inicijativa za ulazak u rekonstruisanu Vladu, o njoj će odlučivati organi partije, poručuje Đeljošaj. Kaže i da će gledati djela, a ne riječi.

"U prvih mjesec dana ove Vlade prvo šta su uradili – svi Albanci koji su bili u Vladi su smijenjeni, iako su imali mandate. Mislim da se potvrdila ona naša odluka da ne budemo dio te Vlade, zbog nekog odnosa koji su imali pogotovo i prema manjinama".

I to što je do sada iz državnog budžeta Tuzima stigla tek polovina od opredijeljena dva miliona eura vidi kao opstrukciju. Smatra da izlaz iz političke krize treba tražiti kroz dijalog svih stranaka u Skupštini, da bi se, kako je rekao, odblokirao proces prema EU.

"Da se sjedne, da se razgovara i da se odluči šta je najbolje. Ako je prelazna – prelazna, ako je 41, ajde da damo nekoj većini od 41, pominje se i manjinska podrška, ajde da vidimo je li to rješenje...", rekao je Đeljošaj

Jučerašnji susret predstavnika partija manjina sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem, Đeljošaj nije shvatio kao signal manjinama da uđu u Vladu.

"Ja mogu samo reći da smo imali jedan veoma, veoma dobar sastanak, veoma konstruktivan, plodan i veoma važan, koji će, ja mislim, pokazati da dijalogom mogu stvari da se rješavaju".

A lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović Javnom servisu je rekao da rješenje vidi u prelaznoj vladi, koja bi pripremila izbore, jer kako smatra, aktuelna Vlada ne može donijeti prosperitet Crnoj Gori, već je vraća u devedesete.

Ranije je poslanik albanske koalicije "Jednoglasno" Fatmir Đeka TV Vijesti kazao kako su imali neformalne razgovore e eventualnom ulasku u rekonstruisanu Vladu, ali da je ponuda bila neozbiljna.

Bonus video: