Radojević tvrdi da je informaciju o smjeni saznala iz medija i da još nije dobila rješenje

Tvrdi da je rad Uprave za statistiku bio transparentan te da je motiv njene smjene politički odnosno da je vezan za organizaciju popisa stanovništva

5713 pregleda 16 komentar(a)
Radojević, Foto: Savo Prelević
Radojević, Foto: Savo Prelević

I zvanično, od danas, Gordana Radojević više nije direktorica Uprave za statistiku.

To je odlučeno na elektronskoj sjednici Vlade, uz obrazloženje da je Izvještaj o radu Monstata za prošlu godinu pun nepravilnosti.

Radojević je u telefonskom razgovoru Televiziji Vijesti, kazala da je o smjeni saznala preko medija i da još nije dobila rješenje.

Tvrdi da je rad Uprave za statistiku bio transparentan te da je motiv njene smjene politički odnosno da je vezan za organizaciju popisa stanovništva.

Njen advokat Miloš Vukčević saopštio je da je riječ o pravnoj hajdučiji Vlade i najavljuje tužbu Upravnom sudu.

"I studenti Pravnog fakulteta znaju da Vlada Crne Gore nije smijela donijeti Rješenje o razrješenju prije sprovođenja usmene rasprave, gdje bi se omogućilo smjenjenoj direktorici da učestvuje u postupku i izjasni se o činjenicama i okolnostima značajnim za njeno razrješenje. Nakon toga, ista je morala biti obaviještena o rezultatima ispitnog postupka, na koje je imala pravo da se izjasni u zakonskom roku od najmanje tri dana. Tek nakon toga je eventualno moglo biti donijeto Rješenje o razrješenju", kazao je Vukčević.

S druge strane, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja negira da je ova smjena politička i kažu da je Radojević 9. septembra zvanično obaviještena o pokretanju procedure njene smjene.

U tom dokumentu se navodi da je jedan od razloga smjene nedostavljanje finansijskih podataka u Izvještaju o radu Monstata za prošlu godinu.

"Kao nepravilnost je okarakterisana i činjenica da Uprava za statistiku Izvještaj o radu nije dostavila samoinicijativno, shodno članu 74 Zakona o državnoj upravi, već je to učinila tek nakon insistiranja Ministarstva finansija. Radojević je smijenjena i zbog ukazivanja Ministarstva poljoprivrede kojim je utvrđeno da je Monstat neobjavljivanjem prikupljenih podataka o strukturi farmi iz 2016. godine onemogućio da se sprovede međunarodni grant projekat", navode iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Radojević je smijenjena nakon više javnih insistiranja čelnika DF-a koji traže da se popis stanovništva održi do kraja godine. Iz Vlade Televiziji Vijesti nisu odgovorili kada bi mogla usvojiti Predlog zakon o popisu, a Nacrt je prije nekoliko mjeseci pripremio upravo Monstat.

Bonus video: