Sošić: Zabrinjava što institucije ne sarađuju u otkrivanju ključnih afera

Dolaskom Vlade Zdravka Krivokapića pristup informacijama od javnog interesa nije olakšan, a javnost rada izvršne vlasti, državnih institucija i kompanija i dalje je upitna, smatraju u NVO sektoru

6226 pregleda 3 komentar(a)
Sošić, Foto: TV Vijesti
Sošić, Foto: TV Vijesti

To što institucije poput Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ali i ministarstava ne sarađuju u otkrivanju ključnih korupcionaških afera poput Možure i šverca cigareta, a što je prije dva dana obznanila članica Stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović-Marković, u najmanju ruku zabrinjava, kazao je gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti Marko Sošić iz Instituta Alternativa.

"Podatke Savjetu ne dostavlja čak ni Generalni sekretarijat Vlade u okviru koga funkcioniše tehnička služba tog istog Savjeta. To je tek apsurdno. Jedna institucija koja je na isti način zatvorena danas kao i prije 30.avgusta. Nekadašnja Uprava za imovinu takođe je vrlo nevoljna da sarađuje sa Savjetom što je nastavak nekih prethodnih praksi. Ne znam kako tome stati na kraj”, rekao je Sošić.

Transparentna Vlada koju je u ekspozeu promovisao premijer Zdravko Krivokapić po svemu sudeći ostala je samo prazno obećanje. Kao još jedan dokaz Sošić prilaže i to što je juče novi nacionalni avioprevoznik Tu Montenegro zvanično odbio da objavi menadžerski ugovor koji je sklopio sa direktorom Predragom Todorovićem.

"Oni su se pozvali, između ostalog, na institut poslovne tajne što je besmisleno, rekli su i da ugovor sadrži klauzulu tajnosti. Znači Odbor direktora je prihvatio klauzulu tajnosti u menadžerskom ugovoru izvršnog direktora i jedne kompanije koja je osnovana kao odgovor na sve probleme koje smo imali sa Montenegroerlajnzom, koji su za nas bili nedostavljanje dokumentacije. Mi nikad nijesmo uspjeli da dođemo do menadžerskog ugovora direktora MA, sada nam se isto to dešava sa TO Montenegro.”

Sošić zaključuje da je strašno da danas građani, civilni aktivisti pa čak i Vladino savjetodavno tijelo za borbu protiv korupcije nailazi na ignorantski odnos izvršne vlasti i njenih institucija. Zato poziva Skupštinu da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjem.

"Da poziva na odgovornost ostale institucije u sistemu, koje tu obavezu ne poštuju", kazao je Sošić.

Bonus video: