U proteklih osam godina CPC dobila 440.000 eura, IZ 430.000, MCP 371.000, Katolička crkva 198.000...

"Do ovog momenta nemamo nijednu registovanu vjersku zajednicu, iako smo u proceduri za registraciju nekoliko vjerskih zajednica, koje su dostavile diokumentaciju, ali moraju da je upodobe zakonskim kriterijumima.”, kazao je Božović

47041 pregleda 166 reakcija 26 komentar(a)
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović, Foto: Printscreen
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović, Foto: Printscreen

Po novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila nova vlast nakon pobjede na izborima, u evidenciju vjerskih zajednica upisale su se sve četiri eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u našoj zemlji pa je sada u Crnoj Gori ukupno evidentirano 20 vjerskih zajednica, koje su zakonom priznate.

"Kada govorimo o vjerskim zajednicma koje su tražile upis u evidenciju po novom Zakonu, riječ je o četiri – to su Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP), Eparhija budimljnsko-nikšićka, Eparhija zahumsko-hercegovačka i Eparhija Mileševska, koja je i posljednja evidentirana. Mi sad na osnovu tog upisa te posljednje četiri, imamo 20 evidentiranih vjerskih zajednica u Crnoj Gori do ovog momenta”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović.

MCP je prijavu za upis podnijela 9. juna i u njoj navela da je osnovana 1220. godine, da joj je sjedište Cetinjski manastir i da je ovlašćeno lice mitropolit Joanikije.

Po podacima na sajtu Ministarstva pravde, Eparhija budimljansko-nikšićka u Knjigu evidentiranih vjerskih zajednica upisana je takođe u junu i Zahumsko-hercegovačka u julu. Eparhija budimljansko-nikšićka takođe je navela da je osnovana 1220. godine. Treća eparhija SPC u Crnoj Gori – Mileševska, evidentirana je ovog mjeseca.

Ostalih 16 vjerskih zajednica evidentirano je na osnovu ranije važećeg Zakona i to su – Jehovini svjedoci, Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), Barska nadbiskupija, Kotorska biskupija, Crkva Isusa Hrista Svetaca posljednjih dana u Crnoj Gori, Jevrejska zajednica, Crkva Hristovog Jevanđelja, Eparhija podgoričko-dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore, Hrišćanska Adventistička Crkva, Hrišćanski centar Svetionik, Jevanđeoska crkva Riječ Božija, Hrišćanska zajednica Mozaik, Biblijska Hrišćanska Zajednica, Zajednica Jevanđelja Isusa Hrista, Islamska zajednica I vjerska zajednica pod nazivom - Baha i Vjera.

U dokumentaciji koju je CPC dostavila Ministarstvu 2020., nema podataka o osnivanju te vjerske zajednice već je priloženo uvjerenje MUP-a od 17. januara 2000., kada je CPC prijavljena u cetinjskoj policiji.

Po novom Zakonu, Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica, osim Knjige evidentiranih čini i Knjiga registrovanih vjerskih zajednica u koju se upisuju novoosnovane vjerske zajednice.

"Do ovog momenta nemamo nijednu registovanu vjersku zajednicu, iako smo u proceduri za registraciju nekoliko vjerskih zajednica, koje su dostavile diokumentaciju, ali moraju da je upodobe zakonskim kriterijumima.”, kazao je Božović.

Iz Ministarstva pravde TV Vijesti je saopšteno i da je u proteklih osam godina vjerskim zajednicama iz budžeta isplaćeno blizu million i 600 hiljada eura. CPC dobila je 440 hiljada eura, Islamska zajednica blizu 430 hiljada, Mitropolija crnogorsko primorska oko 371 hiljadu, Katoličkoj crkvi opredijeljeno je u tom period blizu 198 hiljada eura, a Jevrejskoj zajednici 141 hiljada.

Prošle godine Eparhija podgoričko dukljanska Pravoslavne crkve Crne Gore na čelu sa Lavom Lajovićem dobila je nešto preko 9 hiljada eura, kažu iz Ministarstva.

Naglašavaju da je sloboda vjeroispovijesti osnovno ljudsko pravo, te da je zadatak tog resora da se snažno zalaže za njeno poštovanje. U tom cilju, kako poručuju, na sajtu Ministartva uskoro će biti sve neophodne informacije, koje se tiču vjerskih zajednica.

"Da tako javnost ima jasnu sliku o tome koje su sve vjerske zajednice zakonom priznate u Crnoj Gori...”, zaključio je Božović.

Bonus video: