Krivokapić predstavlja plan rekonstrukcije Vlade?

Uoči sastanka, stavovi GP URA i ostalih partija ostaju suprotstavljeni, ali se svi slažu da je potrebno što hitnije izglasavanje novog Tužilačkog savjeta

29573 pregleda 114 reakcija 29 komentar(a)
Sa ranijih pregovora lidera parmalentarne većine, Foto: Savo Prelević
Sa ranijih pregovora lidera parmalentarne većine, Foto: Savo Prelević

Vlada premijera Zdravka Krivokapića za dva mjeseca trebalo bi da proslavi prvi rođendan, ali za 10 mjeseci postojanja, skoro da nije bilo perioda, a da se nije govorilo o njenoj rekonstrukciji.

Eksperti, političari ili mješovito, pitanje je na koje bi premijer sjutra mogao da da konačan odgovor, kada u se podne u Vladi sastane sa liderima partija većine.

Demokratski front i Demokratska Crna Gora traže značajno proširenje kabineta na 18 resora i tri potpredsjednika.

"Ja očekujem da stvari idu u jednom pozitivnom pravcu, očekujem da se sjedne za sto, i očekujem da se daju neki konkretni predlozi i da se stvari pomjere unaprijed", rekao je za TV Vijesti poslanik Demokrata Dragan Krapović

Tvrdi da ih ne zanimaju fotelje, ali nije da ne bi imali kadra.

"Svakako imamo jednu zavidnu kadrovsku bazu, i mislimo da možemo da odgovorimo na određenim pozicijama jako kvalitetno", naveo je Krapović.

Ipak za želje DF-a i Demokrata potrebna je podrška 41 poslanika, a nje nema bez Građanskog pokreta URA.

"U ovom trenutku mi smo daleko od toga da možemo reći da imamo podršku 41 poslanika", rekao je za TV Vijesti poslanik GP URA Miloš Konatar.

Za URU - priča o povećanju broja ministarstava može, ali ne i da nova ili stara mjesta pokrivaju političari.

"Bilo kakvo unaprijeđenje rada vlade isključivo se može desiti u skladu sa principom na kojem vlada trenutno postoji a to je ekspertsko-nestranački princip".

Konatar poručuje da ih novi politički momenat odnosno sporazum DF-a i Demokrata, ni na koji način ne obavezuje.

"Ova vlada funkcioniše do momenta dok joj se ne izglasa nepovjerenje. Dakle, nepostizanje dogovora oko rekonstrukcije Vlade Crne Gore, ne znači da je vlada pala I da mi idemo na nove izbore. Ja ne vjerujem da će bilo ko u ovom trenutku oboriti vladu Crne Gore", rekao je Konatar.

Oko jedne stvari, URA i Demokarte ipak se slažu. Prioritet svih prioriteta je izglasavanje novog Tužilačkog savjeta.

"Potrebno je da imamo poltički nepristrasan i neutralan tužilački savjet. Samo takav tužilački savjet može odgovoriti na ono što su potrebe ovog društva", rekao je Krapović.

Konatar je rekao i da je "afera" oko Pandora papira, i sve što se radi u Crnoj Gori "više nego jasno da je nama izglasavanje novog tužilačkog savjeta, reforme u tužilaštvu, više nego nepohodno".

Nakon sjutrašnjeg sastanka kod premijera možda će neke stvari biti jasnije, a ako URA ostane pri stavu da ne želi poltičare u Vladi, ostali mogu eventualno tražiti izglasavanje nepovjerenja ali im je za tako nešto potrebna podrška DPS-a, a moguća je i neka prelazna vlada i vanredni izbori.

Bonus video: