Lekić: Svaka osma žena ima tendenciju da dobije karcinom dojke

"Na redovnim rutinskim pregledima, prva stanica je pregled radiologa, ultrazvučna dijagnostika za sve žene koje su mlađe od 40 godina jer je ta dijagnostika neštetna, a svaka promjena se uočava. Jako veliki broj žena dolaskom kod radiologa, kada se kaže biopsija, odbija da je radi", kazala je Radiološkinja Kliničkog centra Crne Gore, dr Sanja Čejović

5064 pregleda 1 komentar(a)
Lekić, Foto: Printscreen YouTube
Lekić, Foto: Printscreen YouTube

Svaka osma žena ima tendenciju da dobije karcinom dojke. U toku ranog razvoja karcinoma, skoro po pravilu, ne daje simptome i znake prisutne bolesti.

To je saopštila direktorica Instituta za onkologiju KCCG, dr Sanja Lekić, gostujući u Bojama jutra.

Lekić navodi da ukoliko žena primijeti promjenu u velični dojke, na koži ili curenje iz bradavice, otekline u dojci ili pazušnoj jami, jako je važno da se odmah javi ljekaru.

"Žene su u riziku i vrlo mali procenat, 0.8-1 odsto ove bolesti može se naći kod muškaraca. Svakako sa staranjem rizik se povećava. Što se tiče drugih faktora rizika možemo ih podijeliti na one koji su promjenjivi i na koje možemo svojim ponašanjem uticati, a to su konzumacija alkohola i duvanskih proizvoda, fizička aktivnost, regularna težina sa jedne strane, a sa druge strane, u onoj grupi faktora rizika na koju ne možemo uticati, jesu nasleđe jer znamo da žene koje imaju u porodici oboljelog od karcinoma dojke su u većem riziku da dobiju ovu bolest", navodi Lekić.

Radiološkinja Kliničkog centra Crne Gore, dr Sanja Čejović, napominje da žene i dalje u malom broju dolaze na preventivne preglede. Ubuduće će pozivanje zdravih pacijentkinja za preventivne preglede raditi Klinički centar.

"Uz preventivne preglede, koje treba početi u ranim dvadesetim godinama, potrebno je da žene rade samopreglede, jednom mjesečno, u periodu nakon menstruacije. Na redovnim rutinskim pregledima, prva stanica je pregled radiologa, ultrazvučna dijagnostika za sve žene koje su mlađe od 40 godina jer je ta dijagnostika neštetna, a svaka promjena se uočava. Jako veliki broj žena dolaskom kod radiologa, kada se kaže biopsija, odbija da je radi", kazala je ona.

Lekić je dodala da zemlje Skandinavije koje, unazad 30 godina, rade skreninig programe ženama od 50 do 70 godina, u međuvremenu su spustili tu granicu za žene ispod 45 godina, i čiji je odziv ženske populacije preko 75 odsto smanjili smrtnost od karcinoma dojke za 30 odsto. "Globalno u svijetu, na 1000 žena, svaka 8. žena ima tendenciju da dobije karcinom dojke"

Detaljnije u videu.

Bonus video: