Prljević i Radonjić: Teško oboljenje vinove loze, zlatna žutica, pojavila se u CG, znak za ozbiljnu uzbunu

"Ukoliko postoje uslovi ova se bolest može jako brzo proširiti unutar samog vinograda, i dobiti brzi epidemijski tok, koji se u odsustvu adekvatnih mjera i kontrola, može prošititi i zahvatiti velika područja. A krajnja posljedica je sušenje čokota, samim tim i vinograda", navodi Radonjić

5890 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Teško oboljenje vinove loze, zlatna žutica, pojavila se u Crnoj Gori i to je znak za ozbiljnu uzbunu, istakle su, u Bojama jutra, predstavnica Uprave za bezbjednost hrane, Zorka Prljević i prof. dr Sanja Radonjić, sa Biotehničkog fakulteta.

"Ovo je najopasnije fitoplazmatično oboljenje vinove loze. Zašto, pa ukoliko postoje uslovi ova se bolest može jako brzo proširiti unutar samog vinograda, i dobiti brzi epidemijski tok, koji se u odsustvu adekvatnih mjera i kontrola, može prošititi i zahvatiti velika područja. A krajnja posljedica je sušenje čokota, samim tim i vinograda", navodi Radonjić.

Radonjić naglašava da kada, svojevremeno,ovo oboljenje pojavilo u Italiji i Francuskoj, u potpunosti je desetkovalo proizvodnju.

"Ono što vinogradi moru prvo da primijete, jeste promjena boje lista, u početku ne na cijeloj površini, već u ograničenim zonama pojavljuju se neke crvenkasto, bordo uglaste nepravilne zone oivičene lisnim nervima, to se već može pojaviti krajem juna, to je prvi simptom. A zatim, kako vegetacija odmiče, i kako se bolest širi, liska polako počinje da mijenja oblik, i poprima oblik begonije, ivice se spuštaju prema dolje, list djeluje deblje. Sve su to simptomi koji bude sumnju da imate fitoplazmu", kazala je ona.

Detaljnije u gostovanju

Bonus video: