Više od 60 akata čeka u fiokama Parlamenta

Dok dio poslanika vladajuće koalicije bojkotuje rad skupštine i počinju da se rastežu pregovori o rekonstrukciji Vlade, reforme obećane građanima dodatno se odlažu

17199 pregleda 43 reakcija 15 komentar(a)
Sala Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen
Sala Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen

Izbor Tužilačkog savjeta, Predlog Zakona o porijeklu imovine, Izmjene i dopune Zakona o sportu, set poreskih zakona, budžet - samo su dio posla koji čeka poslanike kada Skupština počne sa redovnim sjednicama.

One su obično zakazivane u prvoj sedmici oktobra, ali to ove godine nije slučaj. Tako, dok dio poslanika vladajuće koalicije bojkotuje rad skupštine i počinju da se rastežu pregovori o rekonstrukciji Vlade, reforme obećane građanima dodatno se odlažu.

Od početka 27. saziva Skupštine održano je 19 sjednica i razmotreno 75 zakonskih akata. Skoro isti broj akata, među kojima su i važne zakonske reforme, čeka razrješenje krize vlasti i početak redovnih sjednica.

Izbor Tužilačkog savjeta samo je jedan od više od 60 akata koji čekaju u fiokama Parlamenta. Iako je od prvog oktobra Skupština u redovnom zasjedanju, sjednica još uvijek nije zakazana.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, koja na toj poziciji predstavlja Demokratski front, ipak kaže da za odlaganje reformi parlament nije jedini krivac, ukazujući da tome značajno doprinosi i Vlada.

"Vlada je vrlo malo predloga poslala Skupštini i od starta postoji jedna konstruktivna greška u Vladi, odnosno zato što ona nije ustvari odraz volje građana na izborima. Iz tog razloga je vrlo važna ova rekonstrukcija Vlade i vrlo je važno da se uspostavi ta bolja komunikacija između Skupštine i Vlade", kaže Bošnjak.

U Institutu alternativa podsjećaju da značajan dio zakonskih predloga predviđenih Planom rada za ovu godinu Vlada još nije stavila u skupštinsku proceduru, dok drugi dio, čak upućenih po hitnoj proceduri, već duže čeka.

"Mi sada imamo čak 33 od planirana 52 zakona koji su trebali da budu upućeni u skupštinsku proceduru tokom prva tri kvartala koji nisu sada u Skupštini. Ti negativni efekti neprohodnosti zakonskih predloga najbolje se možda oslikavaju u činjenici da I oni zakoni koji su dostavljeni u Skupštinu na usvajanje po hitnoj proceduri čekaju već duže vrijeme na usvajanje", kazala je Nikoleta Pavićević iz IA.

Takav je, između ostalog, slučaj sa izmjenama I dopunama Zakona o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave na čije se razmatranje i usvajanje čeka već četiri mjeseca.

Pavićević objašnjava zašto je on važan.

"Novi Zakon o budžetu bi trebalo da bude u Skupštini već 15. novembra, međutim, pitanje je, uz ovaj set zakona koji treba da prati reformu poreza i zarada prema planu ministra finansija, koliko će biti kvalitetna diskusija, koliko će biti prostora da se povede jedna kvalitetna diskusija koja će kasnije biti prevedena u taj set neophodnih zakona i budžeta".

Potpredsjednica Skupštine, s druge strane, ne smatra da će se trenutna blokada odraziti na kvalitet razmatranja akata koji čekaju na usvajanje.

"Sigurno će se stići, jer uvijek je naš dnevni red vrlo ambiciozan i ima dosta zakona, odnosno dosta tačaka dnevnog reda, ali uvijek i stignemo", zaključuje Bošnjak.

Bonus video: