Bivšim nikšićkim funkcionerima i rukovodiocima biće isplaćivani prekovremeni sati i po prestanku funkcije

Da pravni osnov nije bitan vidi se na primjeru Veselina Grbovića koji se prijavio za funkcionersku naknadu iako je sa funkcije otišao po sili zakona sa navršenih 67 godina. Mada je trebalo da se penzioniše, u narednoj godini biće na teretu opštine, uz još dva bivša predsjednika

21204 pregleda 436 reakcija 43 komentar(a)
Grbović se prijavio za naknadu iako je sa funkcije otišao po sili zakona, Foto: Arhiva Vijesti
Grbović se prijavio za naknadu iako je sa funkcije otišao po sili zakona, Foto: Arhiva Vijesti

Dok radnici širom Crne Gore kubure sa poslodavcima koji im ne plaćaju prekovremeni rad, bivšim funkcionerima Opštine Nikšić ovi sati biće isplaćivani i po prestanku funkcije.

"Ovaj vremenski period koji ne budu radili, njih 17 primaće prekovremene sate, što je jedan nonsens. Oko pola miliona eura koje će otići u te svrhe", kaže Zoran Šoškić, v.d. sekretara za finansije Opštine Nikšić.

Pola miliona je iznos za naknade, u koje je uračunat i ovaj dodatak. I sve po slovu Zakona o finansiranju zarada u javnom sektoru, koji je, kažu iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), karakterističan i za druge zemlje regiona i EU, ali kod nas omogućava i nesvakidašnje privilegije.

"Osim osnovne zarade i eventualne dodatke koje je imao u poslednjem mjesecu obavljanja funkcije. Takođe, u Crnoj Gori nije bitan ni pravni osnov prestanka funkcije, što je izuzetak i to je onda polje gdje su moguće brojne zloupotrebe", navodi BIljana Papović iz CDT.

Da pravni osnov nije bitan vidi se na primjeru Veselina Grbovića koji se prijavio za funkcionersku naknadu iako je sa funkcije otišao po sili zakona sa navršenih 67 godina. Mada je trebalo da se penzioniše, u narednoj godini biće na teretu opštine, uz još dva bivša predsjednika.

"On i dalje ne odlazi u penziju jer mu je naknada puno veća od penzije. Tu su tri predsjednika Perović, Simović i Grbović", kaže Šoškić.

Šoškić navodi da su opštinski rukovodioci prekovremene sate dodjeljivali samo sebi, ne i svojim službenicima i to bez odluke i nadzora Inspekcije rada, pa su od 2018. godine značajno crpili budžet.

"Isplaćeno 230 000 eura, što je ogromna cifra. Da zarade nijesu dobre kao što je moja sad, možda bi imalo nekakvog opravdanja s obzirom na rad i neku odgovornost, međutim naše su zarade solidne u odnosu na zarade naših službenika i namještenika koji imaju iste kvalifikacije i nivo obrazovanja kao mi."

U CDTu kažu da se po pitanju privilegija za funkcionere sve partije ponašaju isto, jer im je interes da se ništa ne mijenja. Papović zato smatra da je ovo još jedan alarm da je neophodna hitna reforma zakona.

"Ovo je ujedno i pitanje racionalne potrošnje državnog budžeta. Sve naknade, zarade, beneficije i komfor koji uživaju javni funkcioneri finansiraju se iz državnog budžeta, na štetu građana Crne Gore", smatra Papović.

A građani Nikšića za ovih pola miliona, primjera radi, mogli su da dobiju potpuno osposobljenu Komunalnu službu, što bi značilo čistiji i uređeniji grad, budući da veliki dio nema čak ni kontejnere za odlaganje smeća, zaključuje Šoškić.

Bonus video: