Protest u Ulcinju: Institucije potpuno zakazale, Šejlina smrt poraz za državu

"Ćutnja u ovim momentima je zato što je ćutnja institucija dovela do ovakve situacije. Stojimo spremni da sa NVO sektorom, institucijama, tužilaštvom, vidimo da li je potrebno izmijeniti krivični zakonik CG da se ovakve stvari više ne dešavaju", istakao je poslanik u Skupštini Crne Gore Genci Nimanbegu

10925 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

I Ulcinjani su digli glas i protestnom šetnjom pružili podršku porodici ubijene Šejle Bakije, tražeći odgovornost institucija koje su, kako je poručeno sa skupa, potpuno zakazale I nisu sprovele odgovarajuće mjere zaštite.

"Šejlu je ubilo neadekvatno reagovanje I ćutnja, bila je napuštena od institucija koje su bile dužne da je zaštite. Prijavila je nasilje, tražila i zaštitu i pomoć institucija, a ipak je izgubila život. Izgubljena je u bici svog života. Nju je ubila njena vlastita država, ona koja je imala primarnu dužnost da je zaštiti. Šejlina smrt je poraz za državu", kazala je direktorka NVO SOS telefon Ulcinj Hatidža Neljaj.

Podršku porodici uputili su političari, predstavnici civilnog sektora I preko stotinu građana Ulcinja.

protest u Ulcinju Bakija
foto: Samir Adrović

"30. septembra nije pucano samo u jedan ljudski život, nije oduzet samo jedan ljudski život. Pucano je na našu tradiciju, na naše moralne vrijednosti i ono što su vjekovima kultivisali naši ljudi. Pucano je na čojstvo i junaštvo. Tog dana je pucano u sve vrijednosti", rekla je potpredsjednica Opštine Ulcinj Hatidža Đoni.

Bivša poslanica u Skupštini Crne Gore Ljiljana Đurašković je istakla da je Crna Gora kao zemlja usvojila sve moguće konvencije, deklaracije, Konvenciju UN o ljudskim pravima I slobodama, zakon o rodnoj ravnopravnosti, zakon protiv nasilja u porodici, ali da je "sve je to mrtvo slovo na papiru dok nam se dešavaju ovakve stvari"

"Ćutnja u ovim momentima je zato što je ćutnja institucija dovela do ovakve situacije. Stojimo spremni da sa NVO sektorom, institucijama, tužilaštvom, vidimo da li je potrebno izmijeniti krivični zakonik CG da se ovakve stvari više ne dešavaju", istakao je poslanik u Skupštini Crne Gore Genci Nimanbegu.

Sa skupa je poručeno da je ovo okrutno ubistvo alarm svim strukturama države da usmjere svoju pažnju na žene i majke koje su postale žrtve nasilja i zločina u porodici i društvu.

Bonus video: