bili na spisku osoba kojima je ulazak u crnu goru zabranjen

TV Vijesti: Baković i Lazović ukinuli zabranu Belivuku i Miljkoviću?

Baković za TV Vijesti nije želio da komentariše da li je i on dobio nalog da se ukinu zabrane ulaska kriminalcima bliskim kavačkom klanu. Lazovića za TV Vijesti kazao da nikada nije pa tako neće ni sada komentarisati izjave političara niti medijske navode

45454 pregleda 170 reakcija 28 komentar(a)
Baković i Lazović, Foto: Zoran Đurić
Baković i Lazović, Foto: Zoran Đurić

Nekadašnji šef kriminalističke policije Enis Baković dao je usmeni nalog svojim službenicima da ozloglašene Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, skinu sa mjera zabrane ulaska u Crnu Goru.

To, kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, proizilazi iz izjava koje su neposredno nakon privođenja dali šef Sektora za suzbijanje opšteg kriminaliteta Aleksandar Bošković i njegov kolega Saša Đurović.

Zbog toga je i Baković danas dao svoj iskaz, što je potvrđeno i iz Specijalnog tužilaštva, koje je pustilo iz pritvora Boškovića i Đurovića.

"Analizom svih prikupljenih dokaza ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su A.B. i S.Đ. koji su prethodno, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici lišeni slobode, izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, pa je dat nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da se navedena lica puste na slobodu", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Neposredno prije toga, u razgovoru za Televiziju Vijesti Baković je kazao da su uhapšeni policijski službenici nevini i da su baš kao i on dok je obavljao funkciju šefa kriminalističke policije radili sve po zakonu i u skladu sa propisima.

"O svemu ću se detaljno izjasniti pred nadležnim organima ukoliko dobijem poziv. Stojim im na raspolaganju, a na njima je da ispitaju i utvrde sve činjenice, pa i to kako je i po čijem nalogu došlo do ukidanja mjera zabrane ulaska koje su bile donijete za Belivuka i Miljkovića", rekao je Baković.

On nije želio da komentariše da li je i on dobio nalog da se ukinu zabrane ulaska ozloglašenim kriminalcima bliskim kavačkom klanu.

Povodom ovog slučaja izjavu je dala i policijska službenica S.I. protiv koje je državni sekretar MUP-a Rade Milošević podnio prijavu. Kako je ona u vrijeme skidanja zabrana bila na bolovanju, to je nakon date izjave puštena da se brani sa slobode.

Iz Specijalnog tužilaštva pojašnjavaju da je krivična prijava koju je podnio Milošević, objedinjena sa predmetom koji je formiran po onoj koju je protiv bivšeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića podnio lider Prave Crne Gore Marko Milačić

"Specijalno državno tužilaštvo u navedenom predmetu koji je objedinjen, nastaviti postupak izviđaja i prikupljanje neophodnih podataka i dokaza", saopšteno je iz SDT.

Dok nadležni organi izviđaju podnijete prijave, neki političari već aludiraju na krivca.

"Da nije slučajno Zoran Lazović koji nas je ubjeđivao da Belivuk i Miljković nijesu bilo kakva opasnost po Crnu Goru i njene građane", napisao je na Tviteru poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević ima rješenje i za ovaj slučaj.

"Ne treba nam Poaro. Uhapšeni inspektori treba da kažu da su dobili naređenje od Enesa Bakovića, onda kad se uhapsi Enes, on da kaže da je njemu to naredio Zoran Lazović. A onda Zoki, kog ne smiju hapsiti, da kaže ko ga je zvao iz Srbije da se skine zabrana Belivuku. The end", napisao je Knežević na Tviteru.

Povodom ovog slučaja Televizija Vijesti je kontaktirala i Lazovića, koji je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da nikada nije pa tako neće ni sada komentarisati izjave političara niti medijske navode. Dodao je da će se, ako ga dobije, odazvati pozivu nadležnih organa i dati izjavu.

U krivičnoj prijavi Miloševića navodi se da je 28. decembra prošle godine u jutarnjim satima sa službenog računara S.I. bez pravnog osnova deaktivirana zabrana ulaska u Crnu Goru za Belivuka i Miljkovića.

Specijalno tužilaštvo Belivuka i Miljkovića, kao i Nebojšu Jankovića, Ratka Živkovića i još nekoliko za sada neidentifikovanih članova kavačkog klana, sumnjiče za ubistvo pripadnika škaljarskog klana Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića, u oktobru prošle godine.

Preporučujemo za Vas