Godinu dana od početka protesta na Sinjajevini, Vlada još zvanično nije ukinula odluku o formiranju vojnog poligona

I u Ministarstvu odbrane ističu da je ukidanje odluke o vojnom poligonu na Vladi, ali iz građanske inicijative poručuju da to treba prvo da predloži ministarka odbrane što, kako navode, još uvijek nije učinila

9088 pregleda 28 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Godina je od početka protesta na Sinjajevini uz pomoć kojih su mještani i ekolozi uspjeli da spriječe vojne vježbe. Ipak, uprkos obećanju datom prilikom formiranja, nova Vlada još nije zvanično ukinula odluku o formiranju vojnog poligona na toj planini.

Iz Ministarstva odbrane za TV Vijesti kažu da traže druge lokacije za vježbe vojske, a u međuvremenu su odustali od Radovča.

Na istom mjestu gdje su proveli 51 dan, braneći Sinjajevinu od vojnih vježbi, građani su danas pjesmom obilježili godišnjicu početka protesta.

Nakon godinu, srećni su što je njihova borba bila uspješna.

"Ja sam skroz zadovoljna što smo zaustavili tu nemoguću misiju jer nemoguć je suživot vojske I ljudi na Sinjavini. To je planina za pašnjak I mi želimo da Sinjavina ostane onakva kakva je vjekovima bila, netaknuta, neoštećena, nezagađena", kazala je stočarka sa Sinjajevine, Mileva Gara Jovanović

Iako vojnih vježbi I bojevih gađanja na Margiti nema, ovaj pašnjak na Sinjajevini na papiru je I dalje vojni poligon. Iz građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu I poslije godinu čekaju da se ta odluka ukine, ali ih oni koji su im to obećavali, I dalje ignorišu.

"Kao što je donijeto na Vladi, tako tražimo da bude I poništeno na Vladi I ono što je dodatno naravno, što tražimo konstantno već tri, četiri godine je da Sinjajevina bude zaštićeno područje", kazao je Milan Sekulović, aktivista Građanske inicijative.

I u Ministarstvu odbrane ističu da je ukidanje odluke o vojnom poligonu na Vladi, ali iz građanske inicijative poručuju da to treba prvo da predloži ministarka odbrane što, kako navode, još uvijek nije učinila.

"To je dosta jednostavna procedura ako se ima dovoljno volje, a mi vjerujemo da se ima volje, ali I načina, a bogami vjerujemo I u riječ koju nam je dala ova Vlada koja je trenutno na vlasti, jer premijer nam je obećao ekološku državu, obećao nam je zaštićenu Sinjajevinu. To nam je obećala kompletna parlamentarna većina koja trenutno tvori vlast, stoga očekujemo I poteze poslanika", navodi Sekulović.

U međuvremenu, Vojska Crne Gore vježbe gađanja oružjem velikog kalibra je izvodila, ali ne u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da su bojeva gađanja naoružanjem velikog kalibra izvodili u Sjevernoj Makedoniji na poligonu "Krivolak", a u nekim drugim partnerskim zemljama kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija i Rumunija, realizovali su obuku i vježbe i izvodili gađanja naoružanjem manjeg kalibra.

"Vojska Crne Gore trenutno razmatra i druge mogućnosti za poligon za obuku pripadnika, pa između ostalog i prostor koji bi bio manjih dimenzija nego što je to bilo predviđeno sa vježbovno-strelišnom prostorijom „Sinjajevina", saopšteno je iz tog resora.

Na naše pitanje koliko su te vježbe koštale državni budžet, iz Ministarstva su nam dali podatke samo za Makedoniju gdje su za dnevnice i zdravstveno osiguranje naših vojnika ukupno izdvojili 13.528 eura dok su ostali troškovi pokriveni na osnovu bilateralnog sporazuma dvije zemlje.

Poligon Radovče, koji je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ranije pominjao kao alternativu Sinjajevini, zbog intenzivnije gradnje više se ne razmatra. Oni koji su Sinjajevinu branili svjesni su da vojska treba da vježba, ali ne po cijenu uništavanja prirode.

"Država je tu da bude narodu korist, a ne na štetu", kazala je Jovanović.

Jovanović na kraju poručuje da na Sinjajevini vojnog poligona ne smije biti, ni na papiru.

Bonus video: