Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske

Vršilac dužnosti direktora Uprave Koča Đurišić ističe da je sve urađeno na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, a da je rješenje zakonito smatraju i u MCP

73168 pregleda 3280 reakcija 438 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2021. 19:14h

Uprava za katastar i državnu imovinu brzo je riješila nedavni zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske u vezi Cetinjskog manastira.

Vršilac dužnosti direktora Uprave Koča Đurišić, rekao je, u telefonskom razgovoru za TV Vijesti, da je Cetinjski manastir opet upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske, odnosno da je Područna jedinica Cetinje na taj način samo ispravila grešku na osnovu Rješenja iz 1996. godine, po kome su objekti Cetinjskog manastira bili vlasništvo tog manastira, a u kompjutersku bazu je, kako tvrdi, umjesto svojine, tada uneseno pravo korišćenja.

Đurišić ističe da je sve urađeno na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti a da je rješenje zakonito, smatraju i u Mitropoliji.

"Ispravili su tu grešku s obzirom na to da se podaci u katastarskom operatu i u Rješenju koje je osnov za upis u katastar nisu podudarali, ne vrši se nikakva promjena svojine, niti išta slično, već se samo vrši ispravka greške", kazao je koordinator Pravnog savjeta MCP Igor Balaban za TV Vijesti.

Balaban objašnjava da ovo Rješenje nije konačno jer postoji pravo žalbe u upravnom postupku.

"Mitropolija se neće žaliti na takvo Rješenje, vidjećemo da li će neko drugi da se žali, iako smatramo da ne postoji nikakav osnov za žalbu. Ne očekujemo da će biti bilo kakvih problema u tom pogledu."

S druge strane, iz Prijestonice Cetinje koja je donedavno, po katastru, bila vlasnik manastira - poručuju da su za ovu odluku saznali iz medija i da ona ne proizvodi pravno dejstvo iz dva razloga. Prvi je pravo žalbe.

"Drugi razlog je taj da je po istoj stvari već odlučeno prvostepeno i da se predmet nalazi u Ministarstvu finansija, po žalbi Mitropolije", rekla je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Prijestonice Snežana Popivoda.

Popivoda napominje da je u prvostepenom postupku kao neosnovan odbijen zahtjev Mitropolije još iz 2007. godine - za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti, kao nosioca prava svojine.

"Ukazali smo da je prvostepeni organ u navedenom rješenju pravilno utvrdio sve relevantne činjenice i na temelju istih pravilno primijenio materijalno pravo kada je odbio zahtjev kao neosnovan.”

Balaban kaže da je zahtjev Mitropolije iz 2007. bio šire postavljen.

"Ovaj zahtjev je bio usmjeren vrlo efikasno samo na onu grešku koja je utvrđena u odnosu na stanje iz Rješenja iz 1996."

Skupština Prijestonice prije mjesec je usvojila grđansku inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Uoči rasprave, Vlada je naložila Upravi za katastar da u listu nepokretnosti kao vlasnika Cetinjskog manastira umjesto Prijestonice upiše državu. Popivoda napominje da su zbog toga Specijalnom Tužilaštvu predali krivičnu prijavu protiv Đurišića, premijera Zdravka Krivokapića i generalne sekretarke Vlade Žane Praščević-Milačić a da će sada prijavu dopuniti.

Krivične prijave najavljuju i iz DPS-a i to protiv Đurišića i onih koji su, kako kažu, naručili tajno i nezakonito prepisivanje Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, što vide kao opasnu provokaciju.

"Na taj način, ova Vlada je, "transparentno" kao i sve do sad, još jednom uradila sve kako bi isprovocirala i građane Cetinja i veliki dio građana Crne Gore. Da li je ovo nastavak pomirenja u koje nas uvodi Krivokapić sa ekspertima, a koje umalo 5. septembra nije rezultiralo sukobom nezapamćenih razmjera", kazao je generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović.

Iz SDP-a kažu da se radi o otimačini kojom je Cetinjski manastir, bez ikakvog osnova, prepisan na, kako su rekli, crkvu Srbije i pozivaju URU da zbog ovoga uskrate povjerenje izdajničkoj I marionetskoj Vladi. Iz SDP-a upiru prstom u vicepremijera Dritana Abazovića

"Abazović mora da preuzme odgovornost za odluku Uprave za nekretnine kojom se Cetinjski manastir oduzima Cetinju, a upisuje na Crkvu Srbije iako je u više navrata garantovao da imovina Cetinja i Crne Gore ne može biti ugrožena. Potpredsjednika Vlade smatramo direktno odgovornim za otimanje Cetinjskog manastira Cetinjanima i Crnogorcima", rekao je potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković.

Iz Mitropolije poručuju kako će u narednom periodu nastaviti da traže da im se vrati vlasništvo i nad zemljištem manastira, nakon što je, kako tvrde, 2005. Prijestonica neustavno upisala svojinu na građevinsko zemljište u užem gradskom jezgru, odnosno na manastirskoj ali i na privatnoj imovini.

"Drugi vlasnici su vrlo brzo rješavali to – jednostavnim zahtjevom pred Katastrom. Nažalost, što se mitropolije tiče, to je išlo malo teže, nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti i to da ispravimo...” - kazao je Balaban.