ASP: Hedžing ugovor za gradnju auto-puta nije otklonio sve rizike po državu

Mrdović napominje da je ugovor o hedžingu vrijedan 818 miliona dolara dok ukupan dug kineskoj banci iznosi 944 miliona dolara, pa nadležni treba da odgovore hoće li i kada biti hedžovan ostatak duga

12800 pregleda 12 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović

Hedžing ugovor za povoljniju otplatu kredita kineskoj Eksim banci za gradnju auto-puta, koji je sklopio ministar finansija Milojko Spajić, nije otklonio sve rizike po državu, saopšteno je Televiziji Vijesti iz NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Oni su prošle nedjelje od Ministarstva finansija dobili kompletnu dokumentaciju o hedžing aranžmanu i otkrivaju da je hedžovano 818 miliona dolara duga od ukupno 944 miliona pa pitaju šta će biti s ostatkom.

Smatraju da je u datom momentu to bio dobar potez kojim je ostvarena kratkoročna ušteda, a da li će tako biti i na duge staze - nisu sigurni jer ugovor, kako tvrde, važi samo dvije godine, pa se mora ponovo pregovarati s bankama.

Ministar finansija Milojko Spajić ovako je prije dva i po mjeseca, u parlamentu branio hedžing aranžman za otplatu kredita kineskoj Eksim banci, pred poslanicima koji tada nisu imali uvid u kompletnu dokumentaciju vezanu za taj posao.

"Kamatna stopa je efektivno smanjena sa dva odsto na 0,878 odsto to odgovorno tvrdim. Ponavljam, država Crna Gora ne može da izgubi iz ovog aranžmana. Više ne razmišljamo o valutnom riziku u budućnosti”, kazao je Spajić 30. jula.

Ministarstvo finansija je u međuvremenu skinulo oznaku tajnosti sa spornih odredbi ugovora o hedžingu i dostavilo dokumentaciju Akciji za socijalnu pravdu. Iz te NVO ipak tvrde da ovo nije posao bez rizika ali je u datom momentu donio uštedu od 3,91 milion eura. Hoće li tako biti i u budućnosti, nije izvjesno.

"Dakle, realno je očekivati da ćemo mi izaći sa plusom ali to ne rješava čitavu stvar, dakle vi i dalje zavisite od tržišnog odnosa eura i dolara i dalje zavisite od visine kamatnih stopa koje se odnose na te svop aranžmane, dakle rizik za državu Crnu Goru nije isključen", kazala je iz NVO Akcija za socijalnu pravdu Ines Mrdović.

Mrdović napominje i da je ugovor o hedžingu vrijedan 818 miliona dolara dok ukupan dug kineskoj banci iznosi 944 miliona dolara, pa nadležni treba da odgovore hoće li i kada biti hedžovan ostatak duga. Ona je za našu televiziju otkrila i koje banke su sklopile hedžing aranžman sa državom kao i koliko je njihovo učešće u ovom poslu.

"Američka Goldman banka je 175 miliona dolara, Meril banka je 314, 6 miliona dolara, Sosijete banka je 210 miliona dolara a Dojče banka je 118,3 miliona dolara. Znači, ukupno je hedžirano 818 miliona dolara po kamatnoj stopi, evo ja ću navesti najniža je 0,83 odsto a najviša je 0,89 odsto i to je ono što je ministar saopštio da je ta prosječna kamatna stopa oko 0,8 odsto", saopštila je Mrdović.

Glavni problem je međutim to što, iako je načelno ugovoren na 14 godina, hedžing aranžman važi samo za naredne dvije, nakon čega se ide u nove pregovore sa bankama.

To za Crnu Goru može da bude dobro samo ako se njen kreditni rejting do tada poboljša, što zavisi od mnogo faktora. Zato bi smatra Mrdović, bilo sigurnije da se postojeći dolarski kredit u međuvremenu refinansira eurskim.

"Vi ste onda na čistoj teritoriji. Vi znate koliko ćete godišnje plaćati od eura, ne zavisnite od vrlo, vrlo problematičnog odnosa između eura i dolara i onoga što se dešava na svjetskom tržištu dakle taj dolarski kredit treba na neki način prebaciti u eurski kredit”, rekla je ona.

Zbog toga ističe da se oko ovako važnih pitanja mora obezbijediti politički konsenzus kako bi se umanjio rizik po državu.

Bonus video: