Vučković: Pravosuđe bez rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda u razgovoru za TV Vijesti je, između ostalog, kazala da Vlada za sada ignoriše njihove zahtjeve oko budžeta i Granskog kolektivnog ugovora

24551 pregleda 17 komentar(a)
Vučković, Foto: TV Vijesti
Vučković, Foto: TV Vijesti

U proteklih devet mjeseci u pravosuđu je bilo dosta problema.

Tako za TV Vijesti priča Vesna Vučković, koja od 6. septembra vrši dužnost predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore. Problem odlaganja velikog broja suđenja prvo zbog pandemije koronavirusa, a potom i zbog štrajka advokata, dodatno je pogoršan iznenadnom odlukom Sudskog savjeta koji je konstatovao prestanak sudijske funkcije za čak 23 sudija.

"Sud nema dvotrećinsku većinu da bi mogao da bira predsjednika suda i tu smo blokirani. Nas treba da je 18 sudija i 19. predsjednik suda, nas je sad ukupno šest. Mi imamo sedam vijeća, od kojih su sva trojna ili petorna vijeća, pa sad možete zamisliti kako je to organizovati rad u jednom takvom sudu”, kazala je Vučković.

Za sada, u Vrhovnom sudu nema odlaganja suđenja, ali rade sporijom dinamikom. Međutim, problemi su već registrovani u nižestepenim sudovima. To znači da će građani čekati duže na pravdu.

"Za ovih devet mjeseci najveći broj starih predmeta preko tri godine imao je Viši sud u Podgorici, Vrhovni sud, osnovni sudovi u Podgorici i Kotoru", navodi Vučković.

Od pravosuđa su se, ukazuje Vučković, po Strategiji za poglavlja 23 i 24 očekivali rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Nažalost, mi tu nemamo rezultata. Nemamo osuđujućih presuda za krivična djela sa elementima korupcije.”

U međuvremenu je samo iz Vrhovnog suda, zbog odluke o penzionisanju, otišlo 12 sudija, a Vrhovni, Upravni, barski, rožajski i kotorski sud nemaju predsjednike.

"Ja mislim da je ovo prvi put da se desilo u crnogorskom sudstvu da odjednom pođe toliki broj sudija. Procedura za izbor na ta sudijska mjesta je komplikovana i dugotrajna", kazala je Vučković za TV Vijesti.

Na konstataciju da građani ni do sada većim dijelom nisu bili zadovoljni radom pravosuđa i na pitanje šta mogu očekivati, odgovara:

"Svakako da smo sad u mnogo težoj situaciji, to se vidi po rezultatima našeg rada u svim sudovima nego što je to bilo u prethodnoj godini.”

Pravosuđe je, što mnogi zaboravljaju, treća grana vlasti. Na pitanje kakva je komunikacija sa izvršnom, Vučković odgovara

"U ovih proteklih mjesec dana ja sam pokušala da ostvarim komunikaciju sa Ministarstvom finansija zbog problema koje imamo i oko budžeta i oko potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora. Još uvijek nemamo odgovore iako smo tri puta intervenisali i tražili prijem. Mislim da vam to govori o odnosu sudske vlasti sa izvršnom vlašću.”

Vučković zaključuje da povjerenje građana treba povratiti i kroz afirmisanje disciplinske odgovornosti sudija.

Bonus video: