Ilić: Osjeća se i vidi da su cijene svega u Britaniji porasle

"Na globalnom nivou dolazi do nestašice i poskupljenja cijena, ali jedino u Velikoj Britaniji se vidi ta panična kupovina", kazala je novinarka BBC-a u Bojama jutra

7974 pregleda 63 reakcija 8 komentar(a)
Ilić, Foto: TV Vijesti
Ilić, Foto: TV Vijesti

Britanski Zavod za statistiku je izmjerio da je inflacija već dostigla 3,2 odsto, a u decembru se očekuje da bude čak i preko četiri odsto. Dakle, ovdje je skuplje sve, od hrane do benzina. Osjeća se i vidi se da su cijene porasle, istakla je za Boje jutra, uživo iz Londona, novinarka BBC-a Danica Ilić.

"Na globalnom nivou dolazi do nestašice i poskupljenja cijena. Ali jedino u Velikoj Britaniji se vidi ta panična kupovina. Na početku pandemije, poznato je da je došlo do nestašice toalet papira, zapravo ta kupovina koja se ovdje vidi oslikava da građani i građanke nemaju povjerenja u Vladu. Kada kažem da su pandemija i Bregzit uticali na ovu specifičnu situaciju, moram da kažem da je na to uticala i dvanaestogodišnja vladavina konzervativne stranke, koja je došla na vlast, i nakon finansijske krize 2009. godine, uspostavila politiku mjera štednje. Dakle, budžeti koje konzervativna stranka, a uskoro ćemo vidjeti i ovaj jesenji budžet, krajem mjeseca oktobra, ta njihova politika ekonomska se zasniva na smanjenju budžeta za zdravstvo, za policiju, plate radnika u javnom sektoru su zamrznute."

Ilić navodi da situacija nije kao što je bila devedesetih godina u Jugoslaviji, ali stanje jeste zabrinjavajuće. Ističe da oko milion i po ljudi ove zime neće moći da plati struju, a oko dva miliona živi u siromaštvu, a porodice su posebno pogođene.

"Bregzit je svakako uticao jer se Velika Britanija odvojila od EU. I ta njena anti-imigraciona politika, zbog koje se Bregzit i desio, jeftinija radna snaga, radnici koji su dolazili iz ostalih država, sada ne mogu tako lako da dobiju vize i dođu ovdje da rade."

Detaljnije u videu.

Bonus video: