Joković: Ići na vanredne izbore ako do kraja godine ne bude dogovora

"Očekujemo od premijera da konkretno kaže za svaku političku partiju, ili koaliciju, šta će dobiti u raspodjeli, odnosno novoj rekonstrukciji Vlade", kazao je lider SNP-a

15554 pregleda 22 reakcija 64 komentar(a)
Joković, Foto: Luka Zeković
Joković, Foto: Luka Zeković

"Biće i političkih iznenađenja i ekonomskih iznenađenja, ali u svakom slučaju pozitivnih za Crnu Goru i njene građane".

I dok vicepremijer i lider URE Dritan Abazović iz Amerike najavljuje iznenađenja, njih u Crnoj Gori nema ni skoro 20 dana od posljednjeg razgovora premijera i predstavnika parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade. Skupština je, sa druge strane, za posljednja četiri mjeseca usvojila samo jedan Zakon a u fiokama ih je na desetine. Dokle će se čekati?

"Mi nemamo nikakve potrebe da čekamo, mi imamo preko 60 zakona na čekanju, mi imamo izbor novog Tužilačkog savjeta na čekanju. Nema potrebe da mi čekamo, ni premijera, ni Vladu, ni bilo koga drugog, mi imamo sasvim dovoljno obaveza i zadataka u Skupštini, koje čekaju nas da ih sprovedemo", kazao je potpredsjednik i poslanik URE Miloš Konatar.

Ipak, druge partije vlasti imaju drugačija očekivanja, a ponovo optužuju URU, ali i Vladu da koče rekonstrukciju.

"Loptica je u dvorištu jednog političkog subjekta sa tri poslanika, koji u ovom trenutku odbijaju razgovor", kazao je potpredsjednik i poslanik Demokrata Dragan Krapović.

"Mi očekujemo od premijera da konkretno kaže za svaku političku partiju, ili koaliciju, šta će dobiti u raspodjeli, odnosno novoj rekonstrukciji Vlade. Ja mislim da nije problem u parlamentarnoj većini, nego da je negdje u Vladi to zastalo", ističe predsjednik SNP-a Vladan Joković.

Sa druge strane, premijer, na čiji poziv su održane dvije runde razgovora, i koji je predložio da Vlada ima još dva potpredsjednika i 16 umjesto 12 resora, u međuvremenu je poručio da je sada na većini da se dogovori. Dogovora, čini se, nema na vidiku, a očekivanja su različita.

"U ovom trenutku nemam informaciju da će se razgovori desiti, ni kad su u pitanju razgovori s premijerom jer za njih očekujemo analizu rada Vlade, što do ovog trenutka nemamo, a nemamo ni informacije da će razgovora biti unutar parlamentarne većine", rekao je Konatar.

"Očekujem da će u narednom periodu doći do razgovora i da će se stvari pomjeriti s mrtve tačke. Ukoliko to ne bude slučaj, bojim se da će ova vlast, i Vlada i parlament sve dublje i dublje tonuti u krizu", dodaje Krapović.

Joković poručuje da se Nova godina ne smije dočekati u aktuelnom stanju.

"Pet puta je korektnije i fer prema svima, i prema samima sebi, reći - mi nijesmo sposobni u ovom sastavu, ovakvi, da se dogovorimo, idemo na parlamentarne izbore, pa nek bude šta bude, neka građani odluče ko je najviše doprinio, ko je dobar bio, ko nije želio dogovor", kazao je on.

Jedino što je u najavi je to da će Skupština, povodom obilježavanja 115 godina od uvođenja parlamentarizma u Crnoj Gori, zasjedati narednog četvrtka, na Cetinju.

Bonus video: