Slučaj divlje gradnje u Radovićima: Vrijeme curi, a prostor nestaje

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kratko su nam saopštili da su 19. maja obavili inspekcijsku kontrolu rekonstrukcije jednog stambenog objekta i 23. juna donijeli rješenje kojim se zabranjuje dogradnja i nadogradnja te kuće, jer nema prijavu građenja

9191 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Vrijeme curi, a prostor nestaje, kažu stručnjaci nakon još jednog slučaja divlje gradnje na uzurpiranom državnom zemljištu u Radovićima kod Tivta.

Luksuzno naselje na moru je odavde na dva minuta vožnje, upozoravaju mještani, koji o tome ipak ne žele ispred kamere.

Jedan od mještana, koji se spori sa komšijom, priča kako je tivatska Komunalna policija u njegovom slučaju reagovala i izašla na teren, ali da je zakazala državna, urbanističko-građevinska inspekcija, koja je odgovorna i obližnje uzurpirano državno zemljište.

U pomoć, javno i bez ustezanja, uz prozivku nadležnog Ministarstva, zovu iz tivatske uprave.

"Potpuno je nečuveno tako da kažem da na državnom zemljištu niču vile, ali hajde što niču vile, nego i neki veći objekti, kako je došlo do toga, to treba da utvrde nadležni u Ministarstvu, nadam se da će veoma brzo doći do toga", kazao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kratko su nam saopštili da su 19. maja obavili inspekcijsku kontrolu rekonstrukcije jednog stambenog objekta i 23. juna donijeli rješenje kojim se zabranjuje dogradnja i nadogradnja te kuće, jer nema prijavu građenja.

Direktor direktorata, Ljubiša Konatar tvrdi i da ispitni postupak na spornoj državnoj parceli još traje te da se sprovodi neselektivno i u skladu sa propisima. Demantuje i tvrdnje lokalnih mještana da na ovoj lokaciji grade članovi njegove porodice.

"Netačne i neprikladne su informacije da moja braća grade ili su vlasnici nelegalnih objekata na navedenom lokalitetu. Dakle, niko od moje braće ne gradi, niti posjeduje nelegalne objekte na pomenutom lokalitetu, a ni na teritoriji Crne Gore", navodi se u reagovanju Konatara.

U Opštini Tivat nisu zadovoljni onim što inspekcija preduzima.

"Ja sam više puta razgovarao, urgirao, molio da konačno profunkcioniše kancelarija te urbanističko-građevinske inspekcije koja je trebala da bude otvorena u Budvi, da bude zadužena za opštine Budva i Tivat, druga bi bila za Kotor i Herceg Novi, na žalost to još nije profunkcionisalo, očigledno da je jedna od posljedica toga i ova današnja situacija", istakao je Komnenović.

Sve ovo je dio haotičnog sistema, ocjenjuje ahitekta Marija Nikolić, koja je radila u tivatskom Sekretarijatu za urbanizam i Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

Ona podsjeća na pogubne efekte Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, donijetog prije pet godina. Tada su ukinuti dvostepeno planiranje i građevinske dozvole i centralizovano planiranje prostora svih opština u tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Nikolić kaže da danas imamo uspostavljen institut Glavnog državnog arhitekte, ali ne i državne smjernice razvoja arhitekture, te da se recimo u Tivtu primjenjuju svi detaljni planovi koje je u nasljeđe ostavio stari zakon.

"Primjenjujemo planove koje aktuelni zakon ne prepoznaje, to je jedna šizofrena situacija gdje mi levitiramo između starog zakona koji nam je ostavio u nasljeđe planove i novoga koji nam za sada ništa konkretno novoga nije donio, i to se vidi u prostoru, jer se gradi kao da ništa desilo nije...Evo čuju se i šege i bušilice dok mi pričamo? Tako je, nažalost, a ono što je važno, mi imamo mali prostor i ponašamo se prema njemu kao da će se samoobnoviti", ističe Nikolić.

Generalno gledano, godinu nakon promjene vlasti, u ovoj oblasti ne samo da se stvari nisu promijenile na bolje, već kao da idu unazad.

"Evo pošto se niko još nije dohvatio da mijenja zakon koji je evidentno loš, to su svi rekli, dakle niko se ne želi uhvatiti u koštac sa tom problematikom ili svima zapravo odgovara tako jedno haotično stanje, tako da ne bi se moglo reći da se za sada stvari mijenjaju na bolje, a vrijeme curi, prostor nestaje...", kazala je ona.

U moru ovakvih i sličnih slučajeva, Komnenović poručuje da se moramo boriti svi zajedno.

"Da profunkcioniše nešto što se zove pravna država, ako to mi ne uspijemo, da uspostavimo neki sistem, teško da ćemo se izboriti pojedinačno sa tim slučajevima", kazao je Komnenović.

Bonus video: