Rodna kuća Milovana Đilasa danas je štala; Opština Mojkovac: Takav odnos prema našim ljudima iz istorije sramotan

Nakon našeg obraćanja, Ministarstvo kulture nije komentarisalo to što je Đilasova rodna kuća - štala, niti odgovorilo na pitanje da li prepoznaje potrebu da se na bolji način očuva sjećanje na Milovana Đilasa

14359 pregleda 43 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Rodna kuća jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Crne Gore - Milovana Đilasa, danas je štala.

Iako je Đilas imao značajnu emancipatorsku ulogu za Crnu Goru, to nije bilo dovoljno ni da mu se podigne spomenik Ili se po njemu nezove neka značajnija ulica ili trg. Za to su se potrudile neke druge zemlje I gradovi.

"Sve što sam za vas mogao učiniti. Sin Milovan" piše na nadgrobnoj ploči porodice Đilas . U ovoj grobnici počiva i Milovan Đilas, sahranjen, po njegovoj želji u Podbišću gdje je i rođen.

Danas se njegovo ime u Crnoj Gori dosta rijetko spominje, a bio je državnik, revolucionar, književnik, prevodilac, politički mislilac, disident...

O Đilasovim djelima se međutim i dalje govori i na istoku i na zapadu.

"Došao je do samog vrha partije bio je jedan od ta četiri ta najvažnija čovjeka, ta velika četvorka, on, Tito, Kardelj i Ranković, ona se formira prije drugog svjetskog rata. To je jedinstvo značajnih i velikih ljudi te revolucije, on je ratu jedan od organizatora Trinaestojulskog ustanka. On je jako radio na materijalnoj valorizaciji i uspjehu Crne Gore On je u svim djelima pisao o Crnoj Gori, u Besudnoj zemlji, Svetovi i mostovi...", kazao je publicista Veselin Pavlićević.

Đilas je pisao i predlagao ono što drugi nisu smjeli ni da pomisle u doba komunizma.

"Prvi put u Crnoj Gori žene imaju pravo glasa, mislim čak i u Jugoslaviji žene imaju pravo glasa, prvi put omladinci ispod 20 godina imaju pravo glasa, on prvi put uvodi pravo političkih grupa da se organizuju unutar pokreta kako bi se ojačao antifašizam 24te godine kada se puno muslimana pobije na sjeveru u Šahovićima, pazite niko o tome nije pisao prije Milovana Đilasa, prvi je on u Besudnoj zemlji o tome pisao", istakao je Pavlićević.

Njegove emancipatorske uloge i značaja svjesni su i u Opštini Mojkovac.

"Đilas nije ništa drugo, nego Crna Gora danas, Đilas je bio Crna Gora cio život, Đilas je volio Crnu Goru, da nije želio i volio Crnu Goru, ne bi se Đilas sahranio u Podbišću, imalo je mjesta za Đilasa i u Aleji Velikana u Beogradu, posebno bi napravili veliki događaj od toga, međutim, to je njegova želja da spoji grob i kolijevku. Nadgrobni spomenik je Đilas napravio sam sebi", rekao je iz Opštine Mojkovac Stevo Grdinić.

A šta je Opština Mojkovac napravila za Đilasa?

"Uspjeli smo tu ulicu jednu što je nezamislivo, pogotovo za Mojkovac, gdje je najveća podijeljenost na Đilasovce i anti-Đilasovce, da ta ulice bude nešto jedno jedino nešto što asocira na Milovana Đilasa u Crnoj Gori, ulica Milovana Đilasa se nalazi u selu odakle je Milovan Đilas", rekao je Grdinić.

Na pitanje zašto ne više i šta ih je to sprečavalo, Grdinić kaže da "taj strah kad uđe u kosti, strah od Milovana Đilasa koji je nastao na osnovu laži i pamfleta toliko je usađen u čovjeku i današnjici"

"Ovo je rodna kuća jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti u Crnoj Gori - Milovana Đilasa. Ona je sada štala, a uprkos volji vlasnika da je potpuno besplatno daju za izgradnju kulturnog objekta posvećenom Đilasu, to nije realizovano".

"Da nam naprave štalu, a mi njima dajemo na uslugu ovo da je renoviraju. Više niko nije dolazio, dolazili dva tri put i više se niko javljao nije", kazala je jedna od vlasnica rodne kuće Milovana Đilasa, Nevenka Vlahović.

Šta je bilo sa tom inicijativom koju je pokrenula Opština Mojkovac kroz Odbor za radna izučavanja djela i stvaralaštva Milovana Đilasa iz lokalne samouprave nisu nam konkretno odgovorili. Ipak priznaju da je ovakav odnos prema našim najboljim ljudima iz prošlosti sramotan.

"Smatram da je velika sramota, ogromna sramota", kaže Grdinić i na pitanje da li je i njihova sramota što nisu uspjeli, ističe da jeste.

"Mi smo društvo koje potpuno zatire istoriju, na jedan način na koji bi ona trebala da bude jedno vrelo sadašnjosti i neki orijentir ka budućnosti, jer bez poznavanja istorije nema ni vrednovanja budućnosti", smatra publicista Pavlićević.

Nakon našeg obraćanja, Ministarstvo kulture nije komentarisalo to što je Đilasova rodna kuća - štala, niti odgovorilo na pitanje da li prepoznaje potrebu da se na bolji način očuva sjećanje na Milovana Đilasa.

Inače , jedan od trgova u Amsterdamu nazvan je po Milovanu Đilasu , u Beogradu je postavljena spomen ploča u ulici gdje je živio, ulica u Čileu je nazvana po njemu, a o njemu se čita i raspravlja na najprestižnijim svjetskim univerzitetima.

Bonus video: