Nerealno očekivati pad cijena stanova: Nakon kovid krize skuplji 10 do 30 odsto

Na nivou Crne Gore, najskuplje nekretnine su u Tivtu gdje kvadrat košta i po nekoliko hiljada eura, a najjeftinije u Ulcinju i na sjeveru.

25941 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po podacima Monstata, kvadrat stana nakon kovid krize skuplji je od deset do čak 30 odsto nego ranije. Tome je doprinijelo značajno poskupljenje građevinskog materijala ali iako su cijene porasle, tražnje je više nego ponude, kažu agenti za nekretnine. Najtraženiji su manji jednosobni stanovi i njih je na tržištu najviše. Cijene, kada je riječ o Podgorici, variraju u zavisnosti od lokacije.

,,Kada govorimo o City kvartu i tom dijelu oko Delta sitija, u novogradnji se taj kvadrat kreće od 1300 pa do 1400, 1450 eura. Dio grada Preko Morače od 1400 do 1600 što se tiče novogradnje, u starijim zgradama je ta cijena otprilike od oko 1100,1150 iz razloga što ti stanovi u starogradnji iziskuju manje-više kompletnu rekonstrukciju”, kazao je Stefan Mišković, agent za nekretnine.

Na nivou Crne Gore, najskuplje nekretnine su u Tivtu gdje kvadrat košta i po nekoliko hiljada eura, a najjeftinije u Ulcinju i na sjeveru.

,,Na sjeveru vidimo da tamo, čini se, malo se i gradi, malo se i kupuje. Jako malo nešto u Bijelom Polju, nešto ima na Žabljaku da se radi, neki objekat i u Kolašinu", kazao je Mile Gujić iz Udruženja građevinarstva Crne Gore.

Međutim, kada je o Kolašinu riječ, agencije za nekretnine očekuju da će doći do ekspanzije gradnje.

,,Traže se urbanističke parcele, traže se lokacije za gradnju. Mislim da je to uslovljeno i sa investicijama koje su u posljednje vrijeme napravljene, konkretno se tiču skijališta i vidim da investitora ima sve više", kazao je Mišković.

Snižavanje cijena stanova za kupovinu, po mišljenju gostiju Boja jutra, nije nešto što se realno može očekivati.

,,Teško je očekivati da će sam građevinski materijal koji je glavni input za cijenu stanova, da će poći nazad", kazao je Gujić.

Sada, poručuju sagovornici, nije pravi momenat za kupovinu nekretnine i potrebno je sačekati stabilizaciju cijena na tržištu.

Bonus video: