(VIDEO) Pozitivni primjeri agroprivrede u regionu

Nedjeljom od 21h pratite novu sezonu magazina “Via Balcanica” u kojem se kroz zanimljive desetominutne reportaže redakcija sarajevskog O kanala, Televizije Vijesti i prištinske TV Koha upoznajemo sa životom građana Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova

14007 pregleda 1 komentar(a)
VIA Balcanica, Foto: Vijesti online
VIA Balcanica, Foto: Vijesti online
Via Balcanica
foto: Vijesti online

Dok brižljivo prenosi ljubav prema vinarstvu na svoje potomke, Brano Milović, sa Briske gore, pokraj Ulcinja, kaže da ne brine za budućnost svojih vinograda. Prisjeća se kako su njegov djeda i otac otpočeli vinsku priču davne 1968.godine. Uporedo sa vinogradarstvom, Milovići su svoju ljubav utkali i u vinski turizam. Da bi bili bolji, pristupačniji turistima i sa još kvalitetnijim vinima, Brano kaže da je crnogorskim vinarima potrebno još podrške i ulaganja.

Via Balcanica
foto: Vijesti online

Antropolog Arsim Canolli, predavač Univerziteta u Prištini, kaže da je dovoljno zapamtiti izraze “U mom hljebu”, “Dao je hljeb”, Nije hljeb naopak”, “ Nije nas ostavio bez hljeba”, “Čekao nas je sa hljebom”, “Tvoj hljeb ubija”, da argumentuje jedinstvenu vezu Albanaca sa hljebom. “Jeste li jeli hljeb” se koristi kao izraz i za doručak, i za ručak i za večeru. Na albanskoj trpezi, umjesto hljeba se služi “flija”, specijalitet bez koga na meniju niti jedan restoran ne može dobiti epitet tradicionalni.

Via Balcanica
foto: Vijesti online

Jedno od glavnih jela na svakoj balkanskoj trpezi su mesni proizvodi, a mjesto na stolu svakodnevno nađu i jela od pilećeg mesa. U Bosni i Hercegovini postoji više kompanija koje se bave proizvodnjom I preradom proizvoda od pilećeg mesa, ali samo četiri imaju i izvozni broj za Evropsku Uniju. Mesna industrija iz Tešnja, malom gradu na sjeveroistoku zemlje, jedna je od najbrže rastućih kompanija koja izvozi za EU tržište od preko 500 miliona stanovnika.

Bonus video: