Elektronske sjednice Vlade postale praksa, ne objavljuju se ni svi materijali

Iako je epidemija svima nametnula nova pravila u radu, koronom bi se teško mogao opravdati ovakav način rada, koga u medijima i civilnom sektoru smatraju netransparentnim, čak i korakom unazad u odnosu na prethodnu Vladu

7654 pregleda 8 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Princip rada ove Vlade će biti transparentan. Čak razmišljamo da sjednice Vlade budu prenošene, ako koga zanima. Mi ništa ne krijemo - kazao je 10. decembra prošle godine premijer Zdravko Krivokapić.

Jedanaest mjeseci kasnije, sjednice Vlade ne da se ne prenose, već se mnoge ni ne održavaju u zgradi, već elektronski. Iako je tu praksu zbog epidemiološke situacije uvela prethodna izvršna vlast, aktuelna Vlada je sa njom nastavila pod punim gasom i na taj način odlučuje o nekim bitnim stvarima.

Bez održavanja tradicionalnih sjednica, donesene su, između ostalog, odluke o zaduživanju, kupovini aviona za novu aviokompaniju, bitnim kadrovskim promjenama - imenovanju čelnika nekih institucija, ali i nekim smjenama.

Urednik Agencije Mina Milan Žugić smatra da je jedan od razloga za neodržavanje sjednica uz fizičko prisustvo članova kabineta i nesloga u parlamentarnoj većini. On takođe pita:

"Da li je moguće odluke koje se donose na elektronski način, neke bitne, da li je moguće organizovati raspravu na sjednicama Vlade, koliko su te rasprave kvalitetne, koliko se razmijene mišljenja da bi ta odluka bila donijeta na pravi način."

Civilnom sektoru nije toliko problematičan način na koji se održavaju sjednice, ali jeste to što Krivokapićev kabinet nakon njih ne objavljuje sve materijale.

Zato je Institut alternativa prije pola godine Generalnom sekretarijatu Vlade uputio inicijativu da to promijene i time unaprijede transparentnost. Takođe, tražili su da se objavljuje cjeloviti dnevni red, bez obzira da li neke od tačaka imaju oznaku tajnosti. Tek nedavno im je odgovoreno da su odbijeni svi njihovi zahtjevi.

"Vlada je 2011. godine usvojila odluku o objavljivanju odluka sa sjednice Vlade – 10 godina kasnije ne samo da nijesmo tu odluku unaprijedili, nego idemo korak unazad. Ovo što se sada dešava što Vlada odlučuje bez održavanja sjednica ili elektronski nego na sjednicama Vlade ne mora da bude problem ako se materijali objavljuju na isti način. Pod materijalima podrazumijevamo ono o čemu se raspravljalo uz zaključke i odluke Vlade. Mi smo do sada bili prinuđeni da te materijale tražimo zahtjevima o SPI što je zaista zabrinjavajuće", kazao je Marko Sošić iz Instituta alternativa.

Na novom sajtu Vlade čak se više ni ne objavljuju saopštenja nakon elektronskih sjednica, već se o njima saznaje iz Službenog lista. Nerijetko izostaju i konferencije za medije poslije sjednica vlade. Žugić navodi najsvježiji primjer o smjeni Aleksandra Damjanovića sa mjesta v.d. direktora Uprave prihoda i carina.

"Novinari su uskraćeni da postavljaju pitanja, vrlo je značajno za neke odluke ko je glasao za njih, ko je bio protiv, mi tu informaciju ne možemo da dobijemo, zato što se u zadnje vrijeme preko tvitera i društvenih mreža se glasnu ili ministri ili premijer", kazao je on.

"Godinu pokušavamo da dobijemo zapisnike sa sjednice, što nam oni ne dostavljaju – samo iz njih možemo da vidimo da li se o nekim tačkama raspravljalo, je li neka točka proglašena tajnom, čak ni to ne žele da dostavljaju. 07.07 Ne radi se o nelagodnim, politički osjetljivim temama radi se o transparentnosti koju treba da usvoji ova Vlada i koja treba da prožima njenu aktivnost", dodaje Sošić.

Koliko je tačno bilo elektronskih sjednica aktuelne Vlade, Televizija Vijesti nije uspjela da sazna, iako su iz vladine Službe za odnose s javnošću juče obećali da će odgovoriti u najkraćem roku. Na sajtu Vlade su dostupni podaci prema kojima je od 7. decembra prošle godine do 13. maja ove održano 32 elektronskih sjednica.

Sa druge strane, u 2020. godini, kada smo imali i zaključavanja zbog pandemije koronavirusa, Vlada Duška Markovića održala je 37 elektronskih sjednica.

Bonus video: