Ukoliko plan "Evropa sad" bude usvojen do kraja godine, poslodavci koji ne budu povećali plate zaposlenima plaćaće kazne

"Izricanje novčanih kazni bilo bi vršeno sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, odnosno ispunio svoju obavezu u skladu sa članom 33 Opšteg kolektivnog ugovora", saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove

20395 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Printscreen/TV Vijesti
Foto: Printscreen/TV Vijesti

Ako plan ministra finansija Milojka Spajića "Evropa sad" bude usvojen do kraja ove godine, poslodavci, koji od 1. januara ne povećaju neto zarade zaposlenima, plaćaće kazne od 500 do 5000 eura.

Inspekcija rada može ih izreći i više puta dok poslodavac ne poveća plate, jer ga na to obavezuju odredbe Opšteg kolektivnog ugovora.

Iz Ministarstva finansija su nam kazali da osim ove, neće predviđati dodatne sankcije, jer smatraju da su i one dovoljne ako se budu dosljedno sprovodile.

U Uniji slobodnih sindikata vjeruju da će se poslodavci u ovom slučaju odgovorno odnijeti prema radnicima jer bi i oni imali koristi od toga.

Kada je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić krajem septembra najavio da će od naredne godine zarade svih zaposlenih u prosjeku biti veće 17 odsto, u javnosti su se pojavile brojne nedoumice.

Prvo pitanje bilo je kako će država natjerati poslodavce da povećaju neto zarade za iznos smanjenog poreskog opterećenja. Odgovor Ministarstva je bio da je to već riješeno članom 33 Opšteg kolektivnog ugovora.

"Koja kaže da, ukoliko izmjenom zakonskih propisa dođe do smanjenja stope poreza na dohodak fizičkih lica ili doprinosa za socijalno osiguranje iz ličnih primanja zaposlenih, poslodavac je dužan da efekte takvog smanjenja usmjeri na zarade odnosno naknade zaposlenih u skladu sa zakonom – što znači da sve ono što je na teret zaposlenog, porezi i doprinosi će biti usmjereni na neto zaradu zaposlenog", kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija, Branko Krvavac.

Kako ova norma, sama po sebi, ne uliva naročito povjerenje da će tako biti i u praksi, Ministarstvo finansija smo pitali hoće li predložiti kazne za one poslodavce koji ne ispune ovu obavezu.

Dobili smo odgovor da novih sankcija neće biti ali da Inspekcija rada ima dovoljno načina da kazni one koji ne povećaju neto zarade. Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su nam šta čeka takve poslodavce.

"Ukoliko poslodavac ne bi izvršio svoju obavezu po rješenju, ovaj organ bi na osnovu Zakona o inspekcijskom nadzoru izricao poslodavcu novčanu kazne u iznosu od 500 do 5.000 eura. Izricanje novčanih kazni bilo bi vršeno sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, odnosno ispunio svoju obavezu u skladu sa članom 33 Opšteg kolektivnog ugovora", saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Unije slobodnih sindikata poručuju da ne postoji mogućnost da se drugačije postupa osim da se novac koji je ranije išao za poreze sada pretoči u neto zaradu. Ako se to ne desi, zaposleni će moći da prijave poslodavca inspekciji rada. Ipak vjeruju da će takvi slučajevi biti izuzetak.

Iz Unije su nam saopštili da će poslodavci, koji su savjesno i u skladu sa zakonom osiguravali zaposlene na pune iznose zarade, svakako profitirati, jer će i oni biti oslobođeni doprinosa za zdravstveno osiguranje. Zato ne vide da iz ovoga bilo ko može da izađe kao gubitnik.

Od Unije poslodavaca nismo uspjeli da dobijemo odgovor na pitanje da li zaposleni u privatnom sektoru imaju razloga da strahuju da uprkos najavama, njihove zarade neće biti uvećane, ako Spajićev plan postane realnost.

Bonus video: