Šljunak se i dalje nelegalno vadi, ekolozi poručuju da je stanje alarmantno

"Sada je sve stvar na Tužilaštvu, znači ovdje se mora oštro reagovati, ako bude kao do sada praksa da se oni kažnjavaju samo prekršajno, to su novčane kazne koje su jako male, on sa jednim tim kamionom može da plati tu novčanu kaznu, onda nećemo ništa postići", kazao je direktor Direktorata za ekologiju Dušan Bugarin

11443 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Od 30. septembra kada je TV Vijesti na Morači u selu Grbavci zatekla nelegalne eksploatatore šljunka, ništa se nije promijenilo. Šljunak se i dalje nelegalno vadi, nadležni u vladi formiraju komisije, podnose prijave i pozivaju policiju i tužilaštvo da adekvatno reaguju, dok ekolozi poručuju da je stanje odavno alarmantno i da za ovaj ekocid neko mora da odgovara.

Kada će se to desiti i dalje niko ne zna da kaže.

Novinar portala PCNEN Vuk Vujisić kazao je da nelegalne aktivnosti nisu ni u jednom trenutku prestale, iako je moratorijum na vađenje šljunka na snazi .

"I dalje se ugrožava vodoizvorište Bolje sestre i Regionalni vodovod, koji je državu koštao više od 100 miliona eura, a da vidimo da za sada institucije ne rade ništa, ali nadam se da će u narednom periodu institucije preduzeti neke mjere kako bi spriječile ovaj ekocid", rekao je on.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović početkom ove sedmice je u Bojama jutra, situaciju na Morači nazvao ekološkom i ekonomskom katastrofom i najavio dalje korake.

"Smatramo da je to jedan od najvećih problema koje ima Crna Gora. Nivo Morače je spušten nekoliko metara, bunari su pali pet metara .Narednih dana očekujte da ćemo informisati javnost. Kolika je šteta nastala po državu, ko su pravni subjekti koji su najviše radili zloupotrebe", kazao je Stijović tada.

Nova direktorica Uprave za vode, Vesna Bajović, u pisanom odgovoru Televiziji Vijesti navodi da od uvođenja moratorijuma 2017. godine, Uprava nije izdala nijednu koncesiju za eksploataciju rječnog nanosa, te da se nelegalna eksploatacija može spriječiti jedino koordinisanim pristupom, uz pomoć policije i tužilaštva.

U mreži državnih institucija koje bi trebalo da se bave ovim problemom, je i Ministarstvo ekologije, gdje kažu da je već podneseno 15 krivičnih prijava.

"Sada je sve stvar na Tužilaštvu, znači ovdje se mora oštro reagovati, ako bude kao do sada praksa da se oni kažnjavaju samo prekršajno, to su novčane kazne koje su jako male, on sa jednim tim kamionom može da plati tu novčanu kaznu, onda nećemo ništa postići. Da sankcionišu sve one koji su doveli, svojim nedogovornim ponašanjem, možemo reći i koruptivnim radnjama, doveli da imamo ovakvo stanje kakvo je danas što se tiče izvorišta Bolje sestre", kazao je direktor Direktorata za ekologiju Dušan Bugarin.

Na pitanje da li vjeruje da će iko ikada odgovarati zbog svega toga, Vujisić ističe da bi bilo tužno da ne odgovaraju.

"Bilo bi tužno da građani opet plaćaju iz svoga džepa te milione za sanaciju, a da niko nije odgovarao, a da je prethodno stekao višemilionsku korist", smatra on.

Ekolozi poručuju da je odavno upaljena crvena lampica.

"Ako su funkcioneri svjesni te opasnosti, onda treba odmah obustaviti svako dalje kopanje i vađenje pijeska i šljunka, ne trebaju nama nikakve komisije koje će da razmatraju stvari, mi vidimo preko interneta, sa satelita se vidi šta se radi, čak da ne idemo tamo. Neko treba da podnese odgovornost, primarno neko ko je vodio institucije kao što je prethodno Ministarstvo poljoprivrede i prethodna Uprava za vode", ističe Vuk Iković iz NVO KOD.

Tek slijedi otvaranje priče kako će se sanirati devastirane rijeke i rječna korita i koliko će to koštati. Platiće kao i uvijek građani iz budžeta.

Bonus video: