Golubovci žele da se osamostale od Podgorice, Studija pokazala da bi opština Zeta bila održiva

Opozicioni Demokratski front, Demokrate i SNP vec godinama traže samostalnu opštinu, jer vjeruju da su građani Zete tako mogli izbjeći brojne štete

17504 pregleda 28 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Da opština u okviru Glavnog grada ubuduće treba da bude samostalna opština Zeta – saglasni su tamošnja vlast i opozicija. Nedavno urađena Studija opravdanosti o teritorijalnoj promjeni, ubijedila ih je da bi nova opština bila održiva.

TV Vijesti nezvanično saznaje da se u Studiji koja je proslijeđena Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija navodi da bi prihodi potencijalno 25. crnogorske opštine iznosili oko milion i 800 hiljada eura, te da bi navodno za oko 100 hiljada bili veći od rashoda.

Međutim, sadašnji budžet opštine Golubovci je više nego duplo veći, a za ovu godinu projektovan je na tri miliona 840 hiljada eura, od čega je kapitalni dio preko dva i po miliona. To znači da bi, u ovom trenutku, prihodi buduće samostalne opštine bili dovoljni samo za operativne troškove, dok za razvoj ne bi bilo novca.

U vladajućem DPS-u, međutim, vjeruju da bi to bilo drugačije.

"Vi sada imate naplatu poreza u malom procentu - očekujem da će ljudi kad bude samostalna opština, što se kaže svoja kuća da će se u odnosu na to opredijeliti mnogo odgovornije", kazao je Ratko Stijepović (DPS).

Opozicioni Demokratski front, Demokrate i SNP vec godinama traže samostalnu opštinu, jer vjeruju da su građani Zete tako mogli izbjeći brojne štete.

"Da je Zeta prije 10 godina bila samostalna opština, Glavni grad ne bi potrošio 10 miliona eura zetskog novca za projekte na teritoriji Glavnog grada. Danas ne bi imali problem oko gradnje kolektora u Botunu, ne bi se desile ovolike razmjere eksploatacije šljunka i pijeska iz rijeke Morače. Sigurni smo da bi ovdje građani bolje živjeli", smatra Luka Krstović iz Demokrata.

U zetskoj opoziciji tvrde da bi, u slučaju konstituisanja opštine, Golubovcima trebalo da se vrati i oko devet hiljada hektara, oduzetih prije deceniju prilikom razgraničenja sa Podgoricom.

Skupština gradske opštine Golubovci jednoglasno je prošlog mjeseca usvojila Informaciju o Studiji opravdanosti o teritorijalnoj promjeni.

Ovaj dokument je zajedno sa Incijativom za teritorijalnu promjenu 27. oktobra proslijeđen Ministarstvu koje u roku od 45 dana treba da da mišljenje.

Konačno, sve ovo ima veze i sa izborima i interesima stranaka.

"DPS je u zaostatku tri i po hiljade glasova u odnosu na lokalnu opziciju – to će se itekako odraziti na rezultate u Glavnom gradu i to je upravo nešto što Vukoviću i DPS-u ne odgovara zato su se naprasno sjetili da ubrzaju proces osamostaljivanja Zete", kazala je Slađana Kaluđerović.

Bonus video: