Vlast otišla, zastave ostale: Pocijepane i izblijedjele vijore se i sa stubova javne rasvjete

Ovakav odnos i jednih i drugih prema državnom simbolu je svojevrsna bruka, ocjenjuje nikšićki novinar i publicista Mišo Drašković, koji oštro kritikuje lažni patriotizam često iskazan brojem i veličinom zastave .

13754 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Gdje god vidiš zgodno mjesto - tu zastavu posadi. Ovako je razmišljala bivša nikšićka vlast koja je uoči martovskih lokalnih izbora zastavama okitila više prigradskih naselja. Tako se državni simbol našao i na stubovima javne rasvjete.

DPS vlast je otišla, ali su zastave ostale. Nakon skoro godinu, pocijepane i izblijedjele nikome ne služi na čast, a njihov izgled zasmetao je i nikšićkom novinaru i publicisti Mišu Draškoviću.

"Državni simbol-državna bruka. Nažalost, o ovome najmanje vode računa i vlast i opozicija. Dugo stoje, vidite kako su prepuštene zubu vremena, zakon se ne sprovodi, a čim se ne sprovodi vladaju bezvlašće i anarhija", kaže Drašković.

Zastave ne smiju biti u ovakvom stanju, ali nijesu se smjele ni postavljati tamo gdje to ne propisuje Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore.

"Nije im mjesto na stubu od struje, to zakon zabranjuje. Tačno je propisao kako se može isticati, kojih dimenzija treba da bude, koje visine. I to je zaista i kažnjivo, postoje kaznene odredbe i trebalo bi da kontrolišu Komunalna policija i komunalne službe i da pokreću postupke za prekršaje", objašnjava advokat Milan Vojinović.

To za sada ne radi ni nova lokalna vlast. Uz obećanje da će se postarati da rijese ovaj problem , predsjednik SO Nemanja Vuković iz Demokrata, kaže da nigdje ne postoji ni trag da je bivše rukovodstvo opštine postavilo zastave, te da cak I uklanjanja podrazumijeva trosak

"Niko nije tražio od Opštine da obavi tu aktivnost. Naravno da ćemo učiniti sve da suzbijemo ovu pojavu. Kada budemo ukrašavali grad za novogodišnje praznike, ujedno ćemo ukloniti i državne simbole sa tih lokacija", rekao je Vuković.

U Nikšiću se sve češće zastave ističu i na porodičnim kućama.

I na „kući“ lokalne uprave, odnosno zgradi Opštine Nikšić, još od februara stoji zastava koja prekriva 2/3 fasade i premašuje propisane dimenzije. Iz istog perioda su i one na fasadama novog tržnog centra, te stare pošte.

Uoči 21. maja Dana nezavisnosti, DPS je kritikovao prvog čovjeka Opštine Nikšić Marka Kovačevića što u susret državnom prazniku nije okitio ulice crnogorskim zastavama.

Uoči 13. jula zastave su se zavijorile u centru grada, a na istom mjestu su i danas.

Bonus video: