Anketa Boja jutra: Šta građani misle o "Maršalovom planu"

"Maršalov plan" je naziv za program "Evropa sad" koji je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić predstavio 28. septembra

11690 pregleda 21 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Boje jutra Televizije Vijesti sprovele su anketu među građanima Podgorice o tzv. "Maršalovom planu".

"Maršalov plan" je naziv za program "Evropa sad" koji je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić predstavio 28. septembra.

Tom najavljenom poreskom reformom trebalo bi da budu ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade, neće biti oporezivane zarade do bruto iznosa od 700 eura, uz povećanje minimalne zarade na 450 eura i progresivno oporezivanje zarada i dobiti, najviše će pogodovati zaposlenima čije su zarade na nivou prosječne i niže, kao i poslodavcima koji su do sada regularno poslovali, odnosno osiguravali zaposlene na pune iznose zarada.

Zaposleni kojima su zarade nešto veće od prosječnih imali bi manji rast neto zarade, dok bi oni sa visokim zaradama ostali na istom ili bi imali malo veći trošak.

Spajić je na konferenciji za novinare 28. septembra najavio da će od Nove godine biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje, da će biti uveden neoporezivi dio zarade od 700 eura bruto, kao i progresivno oporezivanje dijela zarade iznad hiljadu eura.

Kako je tada naveo ministar, to bi uticalo da prosječna neto zarada ubrzo naraste na 700 eura.

Bonus video: