Nelegalno izgrađena kuća Mitrovića moraće da sačeka na legalizaciju

"Odgovor na pitanje na koji način će taj objekat moći da bude legalizovan, ovaj Sekretarijat ne može dati prije usvajanja Plana generalne regulacije Crne Gore", kazao je v.d. dekretara Sekreterijata za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva Filip Popović

9547 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Nelegalno izgrađena troetažna kuća Matije Mitrovića, sina ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića, u budvanskom naselju Komoševina, moraće da sačeka na legalizaciju - barem prema Rješenju opštinskog Sekretarijata za urbanizam, s kraja prošlog mjeseca.

"Kako je utvrđeno da objekat nije izgrađen u skladu sa planskim dokumentom, to se postupak legalizacije pekida do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore", navodi se u Rješenju.

Problem je, međutim, što je izrada Plana generalne regulacije Crne Gore stopirana. To je saopštio upravo ministar Mitrović u Skupštini, još prije sedam mjeseci.

"Izrada Plana generalne regulacije neće biti nastavljena, prvenstveno iz razloga što smatramo da bi takav plan cjelokupan prostor CG mogao pretvoriti u površno i nedovoljno regulisano građevinsko područje, što nije vizija kojoj Ministarstvo stremi + umjesto Plana generalne regulacije nastojaćemo da izmjenom Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata vratimo prostorne planove opština i generalne urbanističke planove kao i neophodne kategorije regulacionih, tj. detaljnih planova, kako bi lokalne samouprave mogle da ostvaruju svoja prava", kazao je tada ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Početkom novembra Mitrovićev resor krenuo je u izradu novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, iako su, prema Programu rada Vlade za 2021, izmjene tog akta trebalo da budu gotove u četvrtom kvartalu ove godine. I dok je rad na novm Zakonu tek počeo, na osnovu starog, krenulo se u izradu Prostorno urbanističkog plana opštine Budva.

Rok za završetak tog posla je jul naredne godine, a rukovodilac je Mirjana Nikolić, koju je ministar Mitrović predlagao da vodi izradu Prostornog plana Crne Gore, što Vlada nije prihvatila. Sada se otvara pitanje – može li prostorni plan opštine Budva biti prečica za legalizaciju objekata?Pa i nelegalno sagrađene kuće u vlasništvu Mitrovića ?

U budvanskom Sekretarijatu za urbanizam su sigurni samo da - u ovom trenutku, bez Plana generalne regulacije nema ni legalizacije kuće ministrovog sina.

"Odgovor na pitanje na koji način će taj objekat moći da bude legalizovan, ovaj Sekretarijat ne može dati prije usvajanja Plana generalne regulacije Crne Gore. Samo možemo konstatovati da će u ovom, kao i u svim predmetima ovaj Sekretarijat postupati na zakonom propisan način", kazao je v.d. dekretara Sekreterijata za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva Filip Popović.

Važeći Zakon o planiranju prostora i izbradnji objekata propisuje da upravo Plan generalne regulacije Crne Gore sadrži uslove za uklapanje bespravnih objekata, odnosno njihovu legalizaciju, za šta je zahtjeve podnijelo na desetine hiljada građana.

Na Planu generalne regulacije, od kraja jula prošle godine, radilo je oko 60 stručnjaka, ali je ministar Mitrović krajem 2020. te ugovore raskinuo. Kako su nam potvrdili neki od planera, to je sada predmet parnice pred sudom, jer ljudi koji su radili na tom dokumentu tvrde da su raskidi nezakoniti, i traže naknade za rad.

Da se odustaje od Plana generalne regulacije, kako bi se izbjeglo duže čekanje na legalizaciju objekata, Mitrović je u parlamentu objavio proljetos, ističući i kako se tek krenulo u izradu Prostornog plana Crne Gore.

"Mi sad treba da čekamo instrukcije Prostornog plana i da počnemo sa Planom generalne regulacije, koji u najboljim uslovima treba da traje dvije godine... Šta ćemo mi da radimo za te dvije godine – između Prostornog i Plana generalne regulacije...?", upitao je ministar Mitrović prije sedam mjeseci.

Zato se pribjeglo izmjeni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i izradi Prostorno-urbanističkog plana opštine Budva, kojim se mogu povećati parametri izgrađenosti i zauzetosti na određenim područjima.

Podsjetimo, umjesto dozvoljena 134 kvadrata u osnovi, koliko je bilo predviđeno Lokalnom studijom lokacije Komoševina 1, Mitrović je sagradio objekat gotovo duplo veće osnove, odnosno od 254 kvadrata, a umjesto dozvoljene bruto građevinske površine od 322 kvadrata, izgradio je i više nego dva puta veću površinu, tačnije 760 kvadrata.

Tako su sada ključevi i zakona i PUP-a, a time i legalizacije, u rukama osobe protiv koje je, uz sve očigledne propuste u poslu, zbog nelegalne gradnje, kotorsko tužilaštvo pokrenulo izviđaj.

Bonus video: