Galić: Za očekivati rast broja novozaraženih, vakcinacija nema alternativu

Direktor IJZCG kazao kako očekuju da će u zimskoj sezoni delta plus soj koronavirusa doći i u Crnu Goru. Pozvao građane da se vakcinišu protiv gripa, pojasnivši da se vakcina može primiti i nakon primanja vakcine protiv kovida

20176 pregleda 30 komentar(a)
Galić, Foto: TV Vijesti
Galić, Foto: TV Vijesti

Prema dosadašnjim analizama, delta plus soj koronavirusa trenutno nije prisutan u Crnoj Gori, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, kazao da očekuju da će u zimskoj sezoni širenja virusa ta varijanta virusa doći i u našu državu.

Na pitanje šta bi to značilo za državu koja je prva u svijetu po broju zaraženih procentualno i da li bi to značilo novo "zaključavanje", kazao je da to zavisi od poštovanja mjera i obuhvata vakcinacije.

Podsjetio je da je delta plus soj 10 do 15 puta zarazniji u odnosu na delta soj, što bi, kako je kazao, u izostanku većeg procenta vakcinisanog stanovništva značilo veći broj hospitalizovanih i oboljelih.

Galić je rekao da je za očekivati porast broja novozaraženih. "Iz zemalja okruženja i Evrope vidimo nagli porast i u nekim zemljama koje su imale veliki obuhvat vakcinacije", dodao je.

Ukazao je na važnost primanja i treće, "buster" doze vakcine protiv kovida, bez prethodne provjere nivoa antitijela. "Studije su pokazale da se nakon četiri, pet mjeseci bilježi njihov nagli pad".

Galić nije želio da govori o novim mjerama koje će biti predstavljene na današnjoj pres konferenciji.

Istakao je da efekat bilo koje mjere zavisi od toga kako će se građani njih pridržavati, ali i koliko će se sprovoditi kontrole. "Ljekari ne mogu još time da se bave, da skinu mantile i provjeravaju da li se primjenjuju mjere".

Poručio je da vakcinacija protiv kovida nema alternativu.

Galić je ukazao na rizik od masovnih okupljanja i rekao da kao epidemiolog podržava izjavu ministarke zdravlja, koja je kazala prije par dana da postoji i mogućnost zabrane novogodišnjih koncerata koji su predviđeni u više opština.

"Neophodno je strogo pridržavanje mjera, koje god bile na snazi. Kad je već obezbijeđeno 1,2 miliona vakcina, šteta bi bilo da se građani ne vakcinišu."

Prvu dozu vakcine protiv kovida primilo je 55 odsto punoljetnog stanovništva, drugu 51,7, a treću dozu 5,4 odsto punoljetnih.

Galić je, odgovarajući na pitanje da li će biti potrebna i četvrta doza, kazao da bi savjetovao građanima da je prime, ukoliko se pokaže da je to potrebno. "Trenutno ne znamo da li će biti potrebno i poslije koliko vremena, jer su u toku studije"; dodao je.

Studije u svijetu pokazale su da su vakcine manje efikasne u borbi protiv delta soja koronavirusa, ali štite u velikom obuhvatu od težih oblika obolijevanja, hospitalizacija i smrtnih ishoda, kazao je direktor IJZCG. "Pretpostavljam da će nove serije vakcina biti kompatibilne sa stanjem na terenu".

Galić je pozvao građane da se vakcinišu protiv gripa, pojasnivši da se vakcina može primiti i nakon primanja vakcine protiv Kovida-19.

"Sigurni smo da nikakvih neželjenih dejstava od kombinacije vakcina neće biti. Građani ne treba imaju bojazan, štaviše, to im toplo preporučujemo", zaključio je.

Bonus video: