Eskobar: Vlada ima punu podršku, DF nisu partneri jer su bili glavna prepreka budžetu i zakonima

U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji vlade i mogući ulazak Demokratskog fronta (DF) u nju, Eskobar ističe kako je ta politička grupacija više usresređena na etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu

82948 pregleda 246 komentar(a)
Eskobar i Komnenić, Foto: Ambasada SAD u Podgorici
Eskobar i Komnenić, Foto: Ambasada SAD u Podgorici
Ažurirano: 12.11.2021. 23:10h

U ekskluzivnom intervjuu Televiziji Vijesti specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, koji je danas završio posjetu Crnoj Gori, ponovio je da Vlada premijera Zdravka Krivokapića ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i da ja njihov stav da ne treba da odlučuju o strukturi crnogorske vlade.

U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji vlade i mogući ulazak Demokratskog fronta (DF) u nju, Eskobar ipak ističe kako je ta politička grupacija više usresređena na etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu, te da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona, zbog čega za sada nisu američki partneri.

On je kazao da je svrha njegove posjete dvostruka.

"Najprije da pružim podršku ovoja Vladi koja je uradila mnogo na evropskom putu, na jačanju partnerstva između SAD i Crne Gore", istakao je Eskobar.

Novinar TV Vijesti Petar Komnenić je konstatovao da je Eskobar rekao da je došao ovdje kako bi pružio podršku Vladi Crne Gore, te upitao američkog diplomatu da li govori o mogućoj rekonstruisanoj Vladi, i da li su kada se govori o rekonstruisanoj Vladi, za SAD neprihvatljivi neki politički subjekti.

"U tom smislu najćešće se pominje Demokratski front (DF)", rekao je Komnenić.

Eskobar je odgovorio da je njihv stav da SAD ne trebaju da odlučuju o strukturi Vlade.

"Naša uloga je da podstaknemo Crnu Goru da napreduje na evropskom putu, da osnaži članstvo u NATO i da nastavi borbu protiv korupcije. Naša politika uključuje pružanje podrške našim partnerima da to i čine. To se ne odnosi samo na naše partnere koji se izjašnjavaju kao takvi nego na one koji su konkretnim koracima to i pokazali. U vezi sa DF, iskreno govoreći, ranije preduzeti koraci nisu baš najbolji. Oni su više usredsređeni na etničke podjele nego na ekonomsku obnovu. U Skupštini su bili jedna od ključnih prepreka za usvajanje budžeta i zakona. Za sada ne mogu reći da su naši partneri", rekao je Eskobar.

Na pitanje Komnenića, koga poimenice iz bivše ili trenutne vlasti ima na umu kada govori o sankcijama, Eskobar je rekao da ne može da spomene imena.

"Ne donosimo laku odluku jer sankcije nisu temelj za naš odnos. Ne signaliziramo unaprijed namjeru uvođenja sankcija. Tako da Vam neću spominjati konkretna imena", rekao je Eskobar.

Komnenić je rekao da je interesantno da je nakon Eskobarovog razgovora sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, šef Đukanoviećvog kabineta saopštio da tvit američke ambasade u kome se naglašava zabrinutost SAD zbog ukorijenjene korupcije u zemlji, ne odražava suštinu i sadržaj njegovog razgovora sa Đukanovićem.

Na pitanje o čemu se tu radi, Eskobar je kazao da je to djelimično tačno.

Komnenić je rekao da će biti vrlo direktan i pitao je Eskobara da li je odobrio tvit američke ambasade.

"Jesam", rekao je Eskobar.

Bonus video: