Hoće li budžet biti usvojen: Demokrate će ga podržati, DF smatra da treba da ga predloži neka nova vlada

Dvije godine privremenog finansiranja izazvale bi velike probleme, kao što je bio slučaj tokom prvih šest mjeseci ove godine, smatra novinar Goran Kapor

29092 pregleda 67 komentar(a)
Sa predstavljanja budžeta, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa predstavljanja budžeta, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Nakon što je Vlada juče utvrdila predlog budžeta za narednu godinu, loptica je sada u dvorištu parlamenta.

Hoće li od januara naredne godine državna kasa planirati prihode od 2 milijarde i 460 miliona eura, odlučiće poslanici.

Demokratski front više puta je ponovio da budžet treba da predloži neka nova Vlada i time stavio do znanja da vjerovatno neće biti usvojen do kraja godine, što bi moglo značiti da ćemo i narednu godinu početi s privremenim finansiranjem.

Vladajuće Demokrate smatraju da je bitno da prijedlog uđe u skupštinsku proceduru, ali da sastavni dio budžeta budu i zakonska rješenja koja su oni predložili – o obeštećenju majki troje i više djece i socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Demokrate će podržati budžet, jer bi, kako kažu, bilo protivno javnom interesu da dvije godine zaredom idemo u privremeno finansiranje.

Ono bi, kaže, novinar ekonomske redakcije lista Vijesti Goran Kapor, izazvalo velike probleme, kao što je to bio slučaj tokom prvih šest mjeseci ove godine.

Ispaštali su poljoprivrednici, mnogi javni projekti i tenderi su bili zaustavljeni, a problem je bilo i finansiranje sporta.

"To bi značilo da se ne mogu planirati investicije u narednom periodu, ne mogu se raspisivati neki javni tenderi. Već postoji užasan problem i sa tenderima u oblasti zdravstva, gubicima Fonda zdravstva. Nastali bi baš ogromni problemi za funkcionisanje javne uprave i sami život građana”, objašnjava Kapor.

Svjesni su toga i poslanici vlasti i opozicije.

Prijedlogom, koji najkasnije u ponedjeljak treba da stigne do Skupštine, planirano je i povećanje kapitalnog budžeta za 108 odsto. Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić obećao je i drastično povećanje plata od 1. januara ali u opoziciji sve to vide kao populizam.

Kapor, ipak, očekuje da će poslanici većine dati prednost javnom interesu i da će budžet, uključujući program Evropa sad, biti usvojen na vrijeme. U suprotnom, zaključuje, to bi štetilo njima.

"Jer će izgubiti veliki broj birača koji podržava taj projekat i koji su svjesni da bi takvo ponašanje njihovih predstavnika bilo direktno na štetu građana, a samo u korist njihovog sitnog političkog interesa.”

Ipak, predlog budžeta već danas je oštro napao lider PzP-a Nebojša Medojević koji je optužio Spajića da planira da nas zaduži čak milijardu i 900 miliona eura.

Medojević poručuje da je neodrživo da partije vladajuće većine, osim URE koja je u Vladi, nemaju nikakav uticaj na kreiranje budžeta a da treba da glasaju za akte koji su rađeni u interesu i po nalogu pet ljudi za koje niko nije glasao.

Bonus video: