Grupa bivših radnika Rudnika boksita: Privredni sud zarobio više od dva miliona eura za isplatu naših zaostalih zarada

"Rudari su nepredvidivi. Sa ovog mjesta poručujemo Vladi Crne Gore i ministrima da ćemo ih iznenaditi", istakao je bivši radnik Rudnika boksita Vitomir Krulanović

6523 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Grupa bivših radnika Rudnika boksita u stečaju, okupila se danas da skrene pažnju nadlenima da je Privredni sud Crne Gore zarobio više od dva miliona eura za isplatu njihovih zaostalih zarada.

Sa ovim su krajem jula upoznali vicepremijera Dritana Abazovića, od kog su očekivali pomoć, a kako se to nije dogodilo najavljuju da će čekati još nedjelju. Ukoliko ne bude pomaka, pripremaju iznenađenje.

Ruže ispred uspravne zgrade Rudnika boksita, podsjetile su danas bivše radnike na srećna vremena, ali umjesto da evociraju uspomene, došli su da nadležnima upute poruku:

"Rudari su nepredvidivi. Sa ovog mjesta poručujemo Vladi Crne Gore i ministrima da ćemo ih iznenaditi", istakao je bivši radnik Rudnika boksita Vitomir Krulanović.

Više od 250 bivših radnika Rudnika boksita u stečaju, prije svega, traži isplatu zaostalih zarada. Iako je krajem prošle godine Apelacioni sud Crne Gore donio rješenje u njihovu korist, da se iz stečajne mase za plate isplati više od dva miliona eura, to se još nije dogodilo.

"Dobili smo parnicu za naših 15 plata koje nijesu isplaćene. Te pare su došle u Privredni sud. Meni duguju 6 900. A ima ih da im se duguje i po 15-16 000, direktorima", kazao je Krulanović.

"To nigdje na svijetu nema- 15 plata koje radnici nijesu primili, a uvrštene su u Fond zdravstva, PIO, u sve fondove kao da je sve u redu", kaže Rajko Lalatović, takođe bivši radnik Rudnika.

Za razliku od kolega koji su ranije napustili firmu, ostali su bez otpremnina, a nijesu riješili ni stambeno pitanje.

Još od 2017. godine čekaju na reakciju tužilaštva kada je obavljena, kako tvrde, sporna prodaja nekadašnjeg sindikalnog placa, na kom je trebalo da se grade njihovi stanovi.

"Rudarski inženjer iz jame punih 26 godina. Jedina žena koja je inženjer, stručnjak, kako god, radila sa svojim rudarima toliko u jamama Biočki stan i Đurakov do, koja nije riješila stambeno pitanje. To je bruka za državu, za sve rukovodioce naših Boksita koji su mijenjali stanove kao čarape", kaže bivša radnica Jelica Kovačević.

Dio njih nije mogao ni da se penzioniše.

"29 godina i sedam mjeseci. Pošto sam bio mašinac nijesam imao beneficirani staž i za tih par mjeseci nijesam mogao ostvariti penziju", kaže Periša Nikolić.

Nade su polagali u vicepremijera Dritana Abazovića kome su krajem jula izložili probleme.

"Mi smo mu vjerovali da će nas primi i da nam pomogne. Međutim, do danas niko nam se nije obratio", navodi Krulanović.

Na poziv će, kažu, čekati još sedmicu.

"Predsjednik Privrednog suda samo da pusti pare. Gdje je taj novac, pojela ga maca..", rekao je Krulanović.

Bonus video: