Borovinić Bojović: Vakcinisano oko 90 odsto ljekara u državi, apelujem na prosvjetne radnike da se vakcinišu

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović odgovaraju na važna pitanja o epidemiji, vakcinaciji i stanju u crnogorskom zdravstvenom sistemu

55550 pregleda 57 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 16.11.2021. 22:24h
Završeno
21:55h

Radulović je najavila da će se brzo početi sa izgradnjom Klinike za infektivne bolesti.

Najavila je i renoviranje brojnih klinika u KCCG, koje od 1974. godine, kako je navela, "nikada nijesu renovirane".

Komentrarišući sliku doručka u KCCG, Radulović je kazala:

"Porazila me činjenica da je meni oformljen 1986. godine. Sada se radi na prilagođavanju i da bude što bliže takozvanom evropskom bolničkom meniju. U sledećih mjesec dana trebalo bi da se završi kuhinja i nakon toga će se promijeni meni".

doručak KCCG
foto: TV Vijesti
21:50h

Radulović je kazala da bi bilo dobro da u KCCG imaju značajno veći broj kadra, ali da za sada "mogu sve da pokriju".

"Pomagali smo i pomažemo kolegama u drugim zdravstvenim ustanovama", navela je Radulović.

21:36h

Borovinić Bojović je pokazala rendgen snimke vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata.

Jelena Borovinić Bojović
foto: Dušan Cicmil

"Kod vakcinisanog nemamo upalu pluća i pacijent je sa blagom kliničkom slikom vrlo brzo otišao kući. Pacijent koji nije vakcinisan ima obostranu upalu pluća i ima tešku kliničku sliku. Ovo se vidi na plućima, ali ovaj virus zahvata i druge organe. Imamo promjene na sitnim krvnim sudovima koji često komplikuju kliničke slike...", rekla je Borovinić Bojović.

21:34h

Radulović je kazala da svi koji se nađu u kovid zoni zažale što se nijesu vakcinisali.

"Imamo i pacijenata koji vjeruju da korona ne postoji. Tek kada vide koliko je ružna klinička slika kažu da kada prođe određeni period da će se vakcinisati i savjetovati najbližima da urade isto", rekla je Radulović.

21:31h

Borovinić Bojović kazala je da se analizira uvođenje kovid potvrda od 1. decembra za ulazak u javnu upravu, tržne centre, javni prevoz...

"Javnost će o svemu biti blagovremeno obaviještena".

Najavila je da će se i u narednom periodu raditi na inteziviranju kampanje vakcinacije.

21:29h

Radulović je kazala da je 80 odsto doktora u KCCG vakcinisano na vakcinalnom punktu u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Kada je u pitanju srednje medicinski kadar vakcinisano je oko 65 odsto", kazala je direktorka KCCG.

21:19h

"Pitanje oko vakcinaciji premijera po meni je već postalo malo deplasirano. Vakcinacija nije prisilna ali je neophodno da se svi vakcinišemo", rekla je Borovinić Bojović. 

Ona je kazala da ne preporučuje nikakvo mjerenje nivoa antitijela.

"Mjerenje antitijela se ne preporučuje, svima je preporuka da se vakcinišu bez obzira na nivo antitijela, izuzimajući samo one koji su neposredno odbolovali koronu i njima se preporučuje da par mjeseci ne moraju da se vakcinišu. Čak i da se vakcinišu ne bi im se desilo ništa loše", rekla je Borovinić Bojović.

21:17h

Borovinić Bojović je kazala da će vakcinacijom biti zadovoljna "kada budemo imali procenat od 75 odsto vakcinisanih".

"Oko 90 odsto ljekara u državi je vakcinisano. Što se tiče srednjeg mediciniskog kadra tu je procenat oko 65 odsto i to nije dovoljno za funkcionisanje zdravstvenog sistema. U Ministarstvu zdravlja vakcinisano je preko 75 odsto zaposlenih, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava 73 odsto, u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija 70 odsto. Prema podacima IJZ u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo ima 84 odsto zaposlenih... Preko 70 odsto zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove je vakcinisano. Apelujemo na vakcinaciju prosvjetara koja je oko 60 odsto", rekla je Borovinić Bojović.

21:13h

"Niko ko je bio vakcinisan i bio mlađi od 50 godina nije završio u bolnici i imao loš ishod. Kada pogledamo procenat vakcinisanih u našim Intenzivnim njegama vidimo dominaciju nevakcinisanih pacijenata. Taj procenat ide dominatno i na 100 odsto. Građani moraju da shvate zašto je bitna vakcinacija protiv kovida", kazala je Radulović.

21:03h

Borovinić Bojović je navela da rade "na dobroj i neselektivnoj kontroli mjera". 

"Apelujem na građane da se masovno ne okupljaju, to je epidemiološki rizik. Važno je da shvatimo kolika je nepredvidivost virusa". 

Jelena Borovinić Bojović, Ljiljana Radulović
foto: Dušan Cicmil
20:55h

Na pitanje da li su prije donošenja mjera razgovarali sa ugostiteljima i turističkim orgnaizacijama koje pripremaju slavlja i da se to ne razlikuje od festivala koji su bili organizovani ljetos, ministarka zdravlja je kazala da je ogromna razlika zbog prisustva delta soja.

"Brojke novozaraženih tada nijesu bile kao danas. Imamo ozbiljniju situaciju nego tada. Mi razgovaramo sa svim predstavnicima Privredne komore i ugostiteljskih udruženja i imali smo uvijek konstruktivne sastanke. Masovna okupljanja odnosno novogodišnje koncerte nemoguće je kontrolisati. Neće se pridržavati mjera, to je ogroman broj ljudi na malom prostoru. To je najbrži mogući način prenosa infekcije. Ako ograničite određen prostor gdje se niko ne pridržava mjera to je ogroman rizik. Daću sve od sebe da se mjera o zabrani organizovanih dočeka ispoštuje", rekla je Borovinić Bojović.

Na pitanje kada će biti krajnji rok, ministarka zdravlja je navela da su na vrijeme saopštili mjere.

"Smatram da smo sasvim na vrijeme obavijestili javnost" , rekla je Borovinić Bojović.

20:50h

Ministarka zdravlja je najavila da će zabrana održavanja velikih masovnih okupljanja na trgovima važiti i poslije 1. decembra.

"Proslave u zatvorenom, mogu se organizovati i održavati uz posjedovanje kovid potvrda i dobru kontrolu mjera. Svaka mjera je podložna promjenama i u ovom trenutku kako stoje stvari radna grupa Insituta za javno zdravlje analiziraće ne samo vezano za proslave u unutrašnjosti prostora nego i za dužinu radnog vremene u novogodišnjoj noći, 1. januara i za dane Božića i o o tome blagovremeno obavijestiti javnost. Sigurno što će i tada biti na snazi je neophodno posjedovanje kovid potvrda", rekla je Borovinić Bojović.

20:33h

Radulović je kazala da ukoliko se na budu poštovale mjere i broj oboljelih poraste da će biti opterećen rad KCCG.

Ljiljana Radulović
foto: Dušan Cicmil
20:29h

Borovinić Bojović je najavila da će kontrole mjera, prevashodno kovid propisnica, biti maksimalno aktuelizovane i da će se tome posvetiti posebna pažnja.

"I do sada je bilo kontrola mjera. Epidemiološki skok zahtijeva veliko reagovanje i dodatnu kontrolu mjera koje su na snazi", rekla je ministarka zdravlja.

20:26h

Trenutna epidemiološka situacija, navela je Borovinić Bojović, zahtijeva oprez.

"Delta soj koji je trenutno aktuelan je mnogo zarazniji od prethodnog. Zahtijeva adekvatne epidemiološke mjere i njeno poštovanje. Ako se mjere ne poštuju od njih onda nema ništa. Morali smo da uvedemo rigoroznije mjere jer se prethodne nijesu poštovale", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je radna grupa Instituta za javno zdravlje tražila da se kafići i ugostiteljski objekti zatvaraju u 22 sata, a da je Vlada promijenila odluku da rade do 24 sata.

20:24h

Radulović je kazala da u KCCG nema partijskog zapošljavanja.

"Jedna od stvari za koje sam sigurna da će se promijeniti boljim uslovima rada je da ćemo podstaći ljude da se bave medicinom", kazala je direktorica KCCG.

20:21h

Jedini način da pokažemo rezultate rada, kako je navela Radulović "je da pokažemo statistiku".

"Analiziramo svakodnevno broj pregleda i ponosni smo na njih i prikazujemo ih. Za nedjelju dana se samo ambulantno u KCCG pregleda preko 8.000 pacijenata, uradi između 250 i 300 operacija...", navela je Radulović.

Ona je dodala da je kvalitet usluga u KCCG "danas bolji nego u ranijem periodu".

20:15h

Govoreći o partijskom zapošljavanju, ministarka je navela da "imamo jaku lošu praksu iz prošlosti".

"Svi smo svjedoci da su direktori bili partijski vojnici i to ne smije da se ponavlja. Mi se nismo rukovodili ovim principom, svi direktori su prošli odgovarajuće ankete, intervjue, ništa nije rađeno tajno", rekla je Borovinić Bojović.

20:14h

Ministarka zdravlja je apelovala na građane da se vakcinišu i poštuju epidemiološke mjere.

Jelena Borovinić Bojović
foto: Dušan Cicmil
20:12h

Borovinić Bojović je kazala i da je svjesna da građani zdravstvenim sistemom nijesu još zadovoljni u mjeri u kojoj bi trebali.

"Ruina koju smo zatekli unazad tri decenije ne može da se riješi za godinu dana. Normalno je da se dešavaju problemi, a mi ćemo raditi sve da ih rješavamo". 

Bonus video: