Vlasnici mesara strahuju da će 2022. godina donijeti dodatno poskupljenje i nestašicu mesa

"Pomoći države nema, niko se aktivno ne uključuje u ovaj problem. Sjever Crne Gore se napušta, mladi ne žele da se bave uzgojem stoke", kazao je vlasnik mesare Samir Šehović

7635 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U posljednjih par mjeseci meso je poskupilo od 30 do 60 centi, ističe Samir Šahović, vlasnik mesare.

"Ubuće će cijene mesa ići samo gore. Iako su mirovale, dugi niz godina, prema najnovijem poskljupljenju kilogram junetine i teletine je skuplji i do 60 centi. Sa pojavom pandemije, poremećajem na tržištu i nedostatkom hrane na svjetskom nivou, dolazi do povećanja cijene žita i sve to utiče na uzgajivače stoke. Pomoći države nema, niko se aktivno ne uključuje u ovaj problem. Sjever Crne Gore se napušta, mladi ne žele da se bave uzgojem stoke. "

Osim što je porast cijene stočne hrane uticao na porast broja onih koji odustaju od uzgajanja stoke, najnoviji problem mesarima je manjak i otežana nabavka jagnjetine, dodaje Šahović.

"Vrijeme je slava. Uskoro će i Aranđelovdan, prvi put ikada smo teško nabavili dovoljne količine ovog mesa, jer je velika količina izvezena a i zbog same reprodukcije ove vrste. Nije uopšte povoljna situacija. Mislim da nam u budućnosti neće cvjetati ruže."

Detaljnije u gostovanju:

Bonus video: