Upravnik pogona Glinice kaže da nije bilo materijalne štete, iz podgoričke Službe zaštite i spasavanja tvrde drugačije

Glinica se prostirala na oko 450 hiljada kvadrata i nekada je brojala oko hiljadu radnika. Sada je u njoj, kako je TV Vijesti potvrdio Đuretić, osim njega još pet radnika

2311 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Čitalac Vijesti
Foto: Čitalac Vijesti

Gust, crni dim nadvio se jutros iznad dijela pogona Kombinata aluminijuma Podgorica. Požar je buknuo u pogonu Glinica, oko 9.30 časova.

Kako je TV Vijesti saopštio upravnik Glinice, Slavko Đuretić, do propusta je došlo prilikom tzv. rezanja nekada najvećeg pogona KAP-a, kada je zahvaćen cjevovod mazuta, čije je zapaljenje i izazvalo crni dim...

Novinarske ekipe nijesu mogle u krug fabrike, a Đuretić je, u telefonskom razgovoru za TV Vijesti kazao, da nije bilo povrijeđenih, ali ni materijalne štete, jer je, kako tvrdi, vatra zahvatila ostatke mazuta još iz vremena kada je fabrika radila, ali ne i rezervoare.

Iz Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada, međutim, drugačija informacija

"Na lice mjesta upućeno je pet posada sa 13 vatrogasaca koji su dolaskom zatekli požarom zahvaćene rezervoare za gorivo i mazut. Požar velikih razmjera stavljen je pod kontrolu u 10 sati i 8 minuta. U navedenom požaru nije bilo povrijeđenih, lica dok je pričinjena velika materijalna šteta", saopšteno je iz Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada.

Sat nakon požara u nekadašnjem pogonu Glinice vidio se manji dim, a vatrogasne ekipe ostale su da kontrolišu stanje na terenu.

Povodom jutrošnjeg incidenta u fabrici, iz KAP-a se zvanično nijesu oglašavali.

Glinica se prostirala na oko 450 hiljada kvadrata i nekada je brojala oko hiljadu radnika. Sada je u njoj, kako je TV Vijesti potvrdio Đuretić, osim njega još pet radnika.

Glinica je ugašena 2009. godine, kada je na čelu fabrike bila ruska En plus grupa. Rezanje ovog pogona fabrike počelo je još 2019. godine, nakon što je novi vlasnik KAP-a, kompanija Uniprom, Veselina Pejovića, odlučila da je proda kao staro gvožđe, i od toga prihoduje milione.

Rezanjem pogona, prodaje se željezo, elektromotori, uređaji za proizvodnju glinice, a među najvrednijima je uređaj za kalcinaciju glinice, u koji je nekadašnji ruski vlasnik uložio više miliona eura.