Kovačević: Formalni sam vlasnik Bemaxa, neformalni Ubović

Gosti u emisiji Načisto bili su predsjednik odbora direktora i vlasnik Bemax-a Veselin Kovačević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac

65243 pregleda 92 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 25.11.2021. 22:22h
Završeno
22:04h

Stijović je naveo da nelegalna eksploatacija šljunka ugrožava sve građane Crne Gore.

"Posebno primorje i cijeli turizam. Ugrožava sve koji žive od toga. Nemam ništa protiv vaše kompanije, ali naš cilj je da štitimo nacionalni interes. Ovo je uništavanje daleko od toga da se štitio nacionalni interes...", rekao je Stijović pokazujući fotografije korita rijeke Morače uništenog eksploatacijom šljunka.

Aleksandar Stijović
foto: TV Vijesti
21:57h

"Što se tiče donacija odradili smo kao društveno odgovorna kompanija. Niko nas nije usmjeravao. Odgovorno tvrdim da Bemax je poštovao ugovore o koncesiji. Nijedna Bemaxova mašina nije radila na devastaciji ovoga prostora van korita rijeke Morače", rekao je Kovačević.

21:46h

Kovačević je Stijoviću odgovorio "da bi trebao da više vodi računa da li ćete ostati tu gdje ste, nego da li ću poslije emisije ostati na mjestu gdje sam"

21:42h

"Zbog svega što se čudno dešava sa šljunkom i Montenegro petrol i Cijevna komerc rade u koritu Morače, ima još kompanija. Poslali smo da se preispita i posjete sve kompanije i pogledaju poslovne knjige i podatke da bi imali tačne podatke šta se dešava sa šljunkom, kamenom...", rekao je Stijović.

Aleksandar Stijović
foto: Dušan Cicmil

On je naveo da je Bemax ozbiljna kompanija i da mu nije jasno da se velike kompanije "neodgovorno ponašaju i da ugrožavaju za 200.000 eura 200 hiljada domaćinstava sa vodom".

"Neke su stvari u procesu, sve se sazna", rekao je Stijović.

21:38h

Stijović je naveo da mu je jedna od "čudnijih stvari bila da je Kovačević kupio i parcele u vodi".

"Zakon o vodama to ne dozvoljava. Nadam se i da nećete dobiti otkaz u vašoj firmi nakon ove emisije", rekao je Stijović.

21:32h

Kovačević je odgovorio da su početne poslove koje su obavili bili podizvođački sa renomiranim kompanijama.

"Posije toga smo se redovno javljali na tendere kod države. Ta fama da nam je neko dao posao - nama niko nije dao, legalno i legetimno smo konkurisali kod države na javnim tenderima gdje je prevashodno u tenderu uslov bila najniža cijena. I pod tim uslovima smo dobijali tendere i radili. Niko nam ih nije davao, dobijali smo ih", rekao je Kovačević.

21:27h

Milovac je kazao da je "nevjerovatno da za 10 godina od građana Bemax dobije pola milijarde eura".

21:24h

Kovačević je ponovio da pored njega neformalni vlasnik Bemaxa je Ranko Ubović.

Nije želio da komentariše špekulacije da iza kompanije stoji i Milan Roćen.

"Uloga Ranka Ubovića je organizacionog dijela, vezano za organizaciju izvođenja radova i pomoći oko organizacije mehanizacije u čemu je vičan i dobro poznaje. On radi bez plate, nije euro uzeo iz firme, što se može vidjeti kroz uvid u novčane tokove", rekao je Kovačević.

21:18h

Milovac je pročitao citat Nasera Keljmendija koji je Ubovića pomenuo "kao dobrog prijatelja"...

"Vi ste već 2008. godine imali dvocifremni milionski prihod.2009. godine samo ste dobavljačima dugovali 12 miliona eura. 2010. godine imate preko 40 miliona prihoda. Govorimo o firmi koja nema neku prošlost, koja ima neko vaše iskustvo i za tri godine dobije poslove vrijedne 41 milion eura prihoda. Od 2007. do 2021. Bemax je samo iz budžeta dobio preko 250 miliona eura dobila ugovora, bez autoputa", naveo je Milovac. 

21:16h

"Ja sam 15 godina radio na Građevinskom fakultertu i izveo sam i uradio najviše projekata. Vodio sam najveću investicionu kompaniju, čiji je vlasnik Duško Knežević. Taj početni kapital koji sam ostvario je taj kapital koji sam imao. U tom periodu sam imao ponudu od Ubovića da ako mi treba dio novca, jer se u mladosti bavio građevinom i imao građevinsku firmu, da mi da pomoć u osnivačkom ulogu", rekao je Kovačević. 

21:11h

"Kada kažete da je Ubović nezvanični vlasnik Bemaxa, sjutra da se nešto desi na koji način Ubović ima korist od Bemaxa. Da li ima mjesečne, godišnje isplate. Da li je njegova podrška valorizovana na samom startu. Je li on iza ovih 300.000 eura? Odakle vama 300.000 eura za osnivanje Bemaxa... Volio bih ako smo otvorili tu priču poslije deceniju i nešto da ste konačno priznali da ima neki udio u Bemaxu. Odakle vama novac za početak ovoga", pitao je Milovac.

21:09h

Kovačević je rekao da je on formalni vlasnik kompanije.

"Te 2007. godine me nagovorio Ranko Ubović da otvorimo kompaniju. Sa njim sam prijatelj i kum preko 40 godina. I on je pored mene neformalni vlasnik kompanije Bemax i ne miješa se u rad u stručnom, tehničkom i bilo kom drugom dijelu", rekao je Kovačević

21:05h

"Sa devastacijom van korita rijeke Morače u potpunosti se ne slažem i mogu da tvrdim da Bemax u tu devastaciju nije učestvovao", rekao je Kovačević. 

eksploatacija šljunka
foto: TV Vijesti

"Što se tiče devastacije prostora ne smatram se obaveznim da ja prijavljujem te probleme", naveo je Kovačević.

21:00h

Milovac je kazao da bi bilo "presmiješno da su mali kopali sa imanja Kovačevića i prodavali Bemaxu".

"To bi bilo porazno. Ne mogu da vjerujem da vi ste ostavili 120.00 kvadrata zemljišta u Podgorici i da ne znate o čemu se radi", rekao je Milovac.

"To je vaš problem što ne razumijete", odgovorio je Kovačević.

20:55h

Kovačević je kazao da ga kasnije nije interesovalo to zemljište jer nijesu imali koncesiju u tom dijelu.

"Od 2008. do 2012. godine Bemax je na lokalitetu Botuna uradio 3.600 metara obalo-utvrda i na lokalitetu Grbavca 2.200 metara. Preko milion kubika materijala na tom dijelu Bemax je uradio. Na lokalitetu Botuna izasflatirao je više od dva kilometara puta", rekao je Kovačević.

Načisto eksploatacija
foto: Dušan Cicmil
20:51h

Milovac je naveo "da smo imali brutalno otimanje šljunka iz Morače i sa parcela Kovačevića.

"Je li to bio Bemax ili neko drugi, to je nešto na šta trebamo da dobijemo odgovor", rekao je Milovac.

Dejan Milovac
foto: Dušan Cicmil
20:45h

Kovačević je potvrdio da je lično kupio zemljište na tom lokalitetu, te da je razlog kupovine da se na tom lokalitetu gradi betonska baza.

"Javili smo se na tender i iza tadašnjeg Crnagoraputa smo dobili zemljište gdje smo 32.000 eura mjesečno plaćali zakup i napravili betonjerku. Poslije toga smo otišli na lokaciju gdje smo sada. I to je razlog zašto smo od te lokacije odustali i zašto se nijesmo dalje posvetili toj lokaciji. Na tom lokalitetu Bemax više nije bio i tamo to zemljište i dalje stoji. I zaštoi bih ja morao to zemljište i dalje da gledam", kazao je je Kovačević.

20:39h

Milovac je naveo da je sa parcela na obali Morače, koje su, vlasništvo Veselina Kovačevića, kao fizičkog lica, "nelegalno uziman šljunak nakon uvođenja moratorijuma u decembru 2016. godine".

"Ne Bemaxa, ne Crne Gore. Govorimo o nekih 105.000 kvadrata u Botunu i drugoj lokaciji i ima još oko 37.000 kvadrata u katastarskoj parceli Cijevna. Ako vas nije bila briga šta se dešava sa državnim parcelama, da li vas je bilo briga šta se radi sa vašim parcelama", rekao je Milovac.

Načisto dokument
foto: TV Vijesti

"Ovi snimci pokazuju da je neko krao sa vašog imanja šljunak. Da li ste to prijavili policiji, da li ste primijetili da sa vaših privatnih parcela nestaje zemljište. To je po kategoriji zemljišta njive i livade. Tu je mogla da bude poljoprivredna proizvodnja, a ne eksploatacija šljunka. Da li ste primijetili da se nešto dešava na vašim parcelama", pitao je Milovac.

20:35h

Kovačević je odgovarajući rekao da je Stijović pročitao aneks ugovora, "ali ne ključnu stvar, a to je da je on potpisan i da mu je produžen rok zbog nemogućnosti izvođenja radova".

"Ovo je isključiva krivica Ministarstva i Uprave za vode",

Kovačević tvrdi da je kompanija sa tog prostora odnosili onoliko šljunka koliko su platili.

Veselin Kovačević
foto: Dušan Cicmil

On je naveo i da Bemax nije imao obavezu da prijavljuje iznajmljivanje mehanizacije od firme Genex.

"Genex nije podizvođač, već kod njih imamo dugogodišnji zakup opreme i mehanizacije. Tako da je radove vršio Bemax, a samo smo iznajmili mehanizaciju. Zato nismo bili u obavezi da prijavljujemo tu kompaniju, to se radi na svim poslovima", rekao je Kovačević.

20:34h

U emisiji je prikazan snimak iz korita rijeke Morače, za koji je Stijović rekao da je napravljen jutros.

"Svi radovi se izvode na lijevoj obali, a trebalo je naq desnoj. Osam kamiona Bemaxa stoje, jedan koji dolazi i dva koji su puni... i što je interesantno na snimcvima su Genexove mašine. Bemax nije moga po ugovoru da uzima podizvođače i pitanje je šta Genexove mašine rade u koritu. To je isto jedno od pitanja i zašto to nije prijavljeno. I njima će se poslati službe...", rekao je Stijović.

Bonus video: