Simović Zvicer: Potrebna javna rasprava o predloženom zakonu o obeštećenju majki

Dok još nije poznato da li će Crna Gora u narednu godinu ući sa usvojenim budžetom, paramentarna većina i Vlada nemaju isti stav ni o vraćanju naknada majkama troje i više djece

17859 pregleda 18 komentar(a)
Simović Zvicer, Foto: TV Vijesti
Simović Zvicer, Foto: TV Vijesti

Četiri godine pošto je Ustavni sud naknade za majke sa troje i više djece proglasio neustavnim, poslanički klub Demokratske Crne Gore predao je u skupštinsku proceduru zakon kojim će, ukoliko bude usvojen, naknade biti vraćene. On faktički neće donijeti novine: pravo na naknadu, odnosno obeštećenje imaće samo one majke koje su to pravo ostvarile u periodu od januara 2016. do jula 2017, u visini 70 i 40 odsto prosječne neto zarade.

Pošto se Ustavni sud već jednom izjasnio da su naknade za majke diskriminatorne, TV Vijesti je predlagače pitala - šta ako se to ponovo desi, nakon što bi zakon bio usvojen.

"Apsolutno se ne plašimo pitanja postavljanja ustavnosti ovog zakona, jer mi nismo ovdje donijeli zakon gdje se stiču neka nova prava, već smo donijeli zakon kojim se obeštećuju one majke koje su korisnice naknade za majke sa troje i više djece koje su od strane prethodne vlasti i pod političkim pritiskom prethodnog režima ostale bez tih naknada”, kazao je poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

Međutim, da bi majke sa troje i više djece ponovo primale naknade, nije dovoljno izglasati zakon, već i obezbijediti novac u budžetu. Ministar Milojko Spajić, u čijoj su nadležnosti i finansije i socijala, gostujući u emisiji Načisto na TV Vijesti 18. novembra, rekao je da razumije namjeru zakona o naknadama za majke, ali i upozorio:

"To ne možemo da uradimo na diskriminatorski način i ne možemo da uradimo na način koji diskriminiše druge ljude ili koji nije sveobuhvatan.”

Na pitanje ima li država toliko novca, odgovara:

"Opet vam govorim, za bilo kakvu mjeru na rashodnoj strani, moramo imati mjeru i na prihodnoj strani. Moramo se držati tog principa.”

Profesorica radnog prava na Univerzitetu Crne Gore i nekadašnja pomoćnica ministra socijalnog staranja Vesna Simović Zvicer analizirajući predloženi tekst uočava i neke manjkavosti.

"Nije jasno da li će one imati pravo da u isto vrijeme ostvaruju naknadu i da rade, odnosno da ostvaruju pravo na penziju. To ograničenje u ovom tekstu ne postoji”, kazala je ona.

Simović Zvicer podsjeća da, kada je Ustavni sud naknade proglasio neustavnim, obavezao je Vladu da donese novi zakon kojim bi iznova regulisao položaj majki, ukazujući im na sljedeće:

"Vlada je dužna da uvaži legitimna očekivanja svih kategorija korisnica prava na naknadu da im jednom priznato pravo na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje i više djece neće biti ukinuta na način i koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u koju su bile.”

To je u praksi izgledalo ovako: Majke koje su uživale pravo na penziju, mogle su da nastave korišćenje tog prava, one koje su došle sa Zavoda za zapošljavanje vratile su se na Zavod. Međutim, veliki broj njih je napustio stalna radna mjesta a potom ograničeno vrijeme primao smanjenu naknadu.

Zato Simović Zvicer preporučuje:

"Mislim da o ovakvom prijedlogu zakona bi morala da se vodi javna rasprava.”

Bonus video: