Neregistrovano 25 hiljada vozila

Za deset mjeseci ove godine saobraćajna policija izdala je osam i po hiljada prekršajnih kazni vozačima zbog neregistrovanih vozila

8661 pregleda 22 komentar(a)
Janjušević, Foto: TV Vijesti
Janjušević, Foto: TV Vijesti

Registracija automobila veliki je trošak, ali i obaveza koju vozači moraju da plate jednom godišnje da bi učestvovali u saobraćaju. Mnogi, ipak, voze neregistrovana kola, nadajući se da će proći “ispod radara”, ali se taj rizik često ne isplati.

"Službenici Uprave policije su tokom ove godine zbog upravljanja vozilom koje je neregistrovano odnosno kojem je istekla važnost saobraćajne dozvole, ukupno izdali 8500 prekršajnih naloga. Zakonom je propisana novčana kazna od 120 do 400 eura”, kazao je pomoćnik načelnika u Odsjeku za saobraćaj Ilija Janjušević.

Osim novčane kazne, policija njihova vozila isključuje iz saobraćaja pa vozači neregistrovanih automobila postaju pješaci. To je još i odlično u poređenju sa slučajem da vozač takvog automobila izazove saobraćajni udes.

"Šteta će se nadoknaditi drugom učesniku nezgode od strane Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore ali će Nacionalni biro osiguravača kroz regresni zahtjev naplatiti kompletan iznos od samog vozača. Ono što su podaci Nacionalnog biroa osiguravača jeste da u saobraćaju otprilike učestvuje nekih 10% neregistrovanih vozila od ukupnog broja registrovanih vozila. To je zaista jedan znatan broj neregistrovanih vozila”, navodi Janjušević.

To znači da u našem saobraćaju cirkuliše oko 25 hiljada neregistrovanih vozila, zbog čega će Uprava policije zajedno sa Nacionalnim biroom osiguravača i Mašinskim fakultetom, tokom naredne sedmice, drugi put ove godine, organizovati akciju "Stop neregistrovanim vozilima", čiji je cilj da informiše vozače o opasnostima vožnje bez registracije.

"Dijelićemo flajere svim učesnicima u saobraćaju a naravno da oni koji budu u saobraćaju zatečeni da su neregistrovani da će biti I sankcionisani. Vjerovatno će ova akcija trajati pet dana”, kazao je Janjušević.

Upozoravaju da potencijalni gubici zbog upravljanja neregistrovanim vozilom daleko prevazilaze troškove registracije ali i da tehnički neispravna vozila predstavljaju rizik po živote vozača ali I za druge učesnike u saobraćaju.

Bonus video: