Predlog da Muk bude član TS utvrdili još u avgustu, još ga nisu dostavili plenumu

Iz MANS-a, koja je jedna od NVO koja je predložila Muka, kažu da pravi razlog leži u političkoj trgovini unutar vladajuće većine oko preostala četiri člana Tužilačkog savjeta. Izborom Muka, to tijelo bi imalo kvorum za rad i odlučivanje

12377 pregleda 17 komentar(a)
Muk, Foto: TV Vijesti
Muk, Foto: TV Vijesti

Iako je Zakon o državnom tužilaštvu, koji je usvojila vladajuća koalicija jasan, i propisuje da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu dostavlja Skupštini predlog, a Skupština ima rok od 30 dana da donese odluku o izboru, Stevo Muk ni nakon skoro četiri mjeseca od glasanja 5. avgusta na Odboru nije izabran za člana Tužilačkog savjeta.

Odbor je sa sedam glasova za i tri glasa protiv tada utvrdio predlog da se Muk izabere za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, predstavnika nevladinih organizacija.

Televizija Vijesti iz Skupštine nije dobila odgovor na pitanje zašto Odbor mjesecima ne dostavlja plenumu utvrđeni predlog i da li se radi o izigravanju zakona, jer bi dostavljanjem predloga Skupština imala rok u kojem bi morala da donese odluku.

Dejan Milovac iz MANS-a, jedne od NVO koja je predložila Muka, tvrdi da je ovdje u pitanju politička trgovina između tri vladajuće koalicije o izboru kompletnog Tužilačkog savjeta.

"Izbor Tužilačkog savjeta kada je u pitanju gospodin Muk ili bilo koji drugi član TS ne smije da bude žrtva bilo kakvih političkih nerazumijevanja unutar vladajuće koalicije. Vladavina prava nikako ne smije da bude žrtva bilo kakvih političkih trgovina, dogovora oko fotelja, same Vlade”, navodi Milovac.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je 5. avgusta nepotpun sastav Tužilačkog savjeta, sa šest od jedanaest članova, ali vrsiocu dužnosti VDT-a Draženu Buriću prestaje funkcija na prvoj sjednici i time ostaje bez kvoruma za rad. Upravo zbog toga Savjet se od proglašenja nije sastajao pa je blokirano donošenje desetina odluka. Bečić je više puta izjavljivao da nije odgovoran što se ne biraju preostali članovi Tužilačkog savjeta, četiri člana iz reda uglednih pravnika i jedan član iz reda NVO, jer prvo treba da se završi procedura u odborima.

"U ovom trenutku ne može biti u predlogu dnevnog reda akt koji ne postoji u skupštinskoj proceduri ka plenumu”, kazao je Bečić 12. novembra.

Međutim, makar u slučaju Muka, procedura u Odboru je završena, ali nema odgovora gdje je predlog akta o njegovom izboru a na čelu odbora je Bečićev partijski kolega Momo Koprivica. Milovac podsjeća da su proteklih mjeseci otvoreni brojni slučajevi, poput "Pandora papira", koje tužilaštvo treba da rasvijetli i da je na vladajućoj većini odgovornost za postojeće stanje.

"Krajnje je vrijeme da se neki njihovi uzajamni obračuni i sve što ne možemo da vidimo iza zatvorenih vrata stavi po strani i da konačno dobijemo tijelo koje će biti partner i medijima i civilnom sektoru u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Milovac.

Izborom Muka, Tužilački savjet bi imao kvorum za rad i odlučivanje. Trenutno su na čekanju odluke o raspoređivanju kandidata za državne tužioce, izjašnjavanje na pritužbe građana na rad tužilaca, izbor rukovodioca podgoričkog tužilaštva, donošenje odluka o isplati naknada tužiocima za prekovremeni rad i mnoge druge.

Bonus video: