gostovanje u bojama jutra

Bojanić: Završeni građevinski radovi na auto-putu, "To Montenegro" može biti održiv uz zakonitu državnu pomoć

Ministar je kazao da će se do kraja godine znati da li ima nafte u podmorju, u kojim količinama, i da li je isplativa komercijalna upotreba tog ležišta. Rekao je da su najave veoma optimistične

38491 pregleda 81 komentar(a)
Bojanić, Foto: TV Vijesti
Bojanić, Foto: TV Vijesti

Svi građevinski radovi na prvoj dionici auto-puta završeni su i ona će biti otvorena za saobraćaj kada komisija za tehnički prijem utvrdi da li je ispoštovan kvalitet i bezbjednost saobraćajnice, kazao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u Bojama jutra na TV Vijesti.

Rekao je da je kompletna rekonstrukcija puta od Mateševa do Kolašina u planu za narednu godinu.

Bojanić je rekao da je optimista kada su u pitanju projekcije da će druga dionica biti završena do kraja 2027. godine.

Rekao je da se radi na idejnom rješenju za dionicu od Andrijevice do Boljara, te da traže način finansiranja za dvije dionice ukupne dužine 70 kilometara.

Ranije procjene su bile da će za to biti potrebno oko 850 miliona eura, i na to je, kako je kazao, potrebno staviti "jedno veliko 'ali'", zbog poskupljenja građevinskog materijala. Rekao je da će se vjerovatno morati raditi nova projekcija.

U toku su razgovori sa evropskim fondovima i Evropskom komisijom, a Bojanić je kazao kako očekuju da će država dobiti dio sredstava, odnosno da se pominje se da bi mogli dobiti do 40 odsto granta.

"Teško je da Crna Gora može priuštiti da uđe u još jedan komercijalni kredit od recimo milijardu", kazao je on.

Rekao je da će se, kada je u pitanju plaćanje putarine, tražiti rješenja da li će se eventualno ići na mjesečne ili godišnje karte, kako bi građanima koji češće koriste auto-put cijena bila prihvatljiva.

Ministar je naveo da korišćenje saobraćajnice u zimskim uslovima zavisi od vremenskih uslova i održavanja, te da postoje ograničenja na mostu Moračica.

"Praksa je svuda u svijetu da se u ekstremnim uslovima saobraćaj zatvara zbog bezbjednosti", istakao je, dodavši da postoji baza gdje će biti smješteni svi koji brinu u auto-putu.

"Ne može niko da garantuje da će put biti svih 365 dana biti prohodan", rekao je Bojanić.

Kazao je da će se održavanje puta plaćati kroz putarinu, za koju je ranije najavljeno da bi mogla iznositi od tri do tri i po eura.

Ocijenio je da bi bio "totalni promašaj" da se gradnja auto-puta završi sa prvom dionicom.

"Ono što pokušavamo da radimo, i nemam dilemu da će se to raditi, je da nastavimo dio do granice sa Srbijom. Očekujemo da će oni završiti dio puta do granice i da imamo modernu saobraćajnicu od Beograda do Bara", dodao je.

Bojanić je istakao da je projekat auto-puta infrastrukturno važan i zbog Luke Bar, koja ne može biti u punoj funkciji bez dobre pristupne saobraćajnice

Ministar je rekao da će se sukcesivno objavljivati dokumentacija za auto-put, a da svu dokumentaciju trenutno zakonski i ne smiju objaviti.

Kazao je da cijeli posao oko auto-puta treba da ispita stručna ekipa koja mora biti van Crne Gore. "Vjerovatno će nam treba dosta novca za to, ali mislim da treba istražiti sve što se dešavalo, da nađemo kredibilnu instituciju koja je spremna da svaku stavku ugovora pogleda".

O "gubitašima"

Povodom nedavno predstavljenog izvještaja o radu kompanija u većinskom državnom vlasništvu, a u nadležnosti MKI, Bojanić je rekao da rezultati nisu sjajni.

"CEDIS jeste u problemima jer je cijena struje porasla, a drži se cijena niska za građane", istakao je ministar.

Dodao je da su "malo začuđeni i brojem zaposlenih", kao i da je evidentan problem kada su u pitanju visoke nadoknade rukovodećih struktura u kompanijama.

Podsjetio je da su predložili da se na nivou cijele Vlade usvoji pravilnik da se naknade u rukovodstvu preduzeća u nadležnosti svih resora usklade sa njihovim poslovanjem.

"To je dosta bilo šarenoliko, ne može se uporediti rezultat sa zaradama", kazao je Bojanić.

"Crnoj Gori treba aviokompanija"

Bojanić je ocijenio da aviokompanija "To Montenegro" može biti održiva uz određenu pomoć od strane države, koja mora biti zakonita.

Opravdanje za slabije rezultate kompanije vidi u tome što je osnovana brzo i da nije bilo vremena da se napravi kompletna strategija.

"Sve je rađeno brzo i sa jednim ciljem da se dva aviona stave u funkciju. U rekordnom roku su počeli da lete, rade ovu sezonu, ono što nam predstoji je da tu kompaniju učinimo održivom... Mala je flota, sezona je kratka, konkurencija žestoka", kazao je Bojanić, istakavši da Crnoj Gori treba aviokompanija.

TE Pljevlja se neće gasiti "preko noći"

Govoreći o rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja, Bojanić je rekao da će morati vjerovatno da se raspiše novi tender za 18 miliona eura dodatnih radova, nakon što se pokazalo da ekološka rekonstrukcija, na način kako je ugovorena, ne zadovoljava stanadarde u pitanju emisije ugljen-dioksida (CO2).

Rekao je da su u pregovorima sa energetskom zajednicom u kojem roku da se ispoštuju standardi, te kazao da TE Pljevlja trenutno može da radi, ali sa nedozvoljenom emisijom gasova.

Bojanić je kazao da se termoelektrana neće gasiti "preko noći", ali da moraju napraviti strategiju kako da se obezbijedi stabilan i obnovljivi izvor energije, pošto TE Pljevlja trenutno proizvodi 40 odsto električne energije.

Optimistične najave o pronalasku nafte

Ministar je, povodom istraživanja nafte i gasa u podmorju, kazao da će se do kraja godine znati da li ima nafte, u kojim količinama, i da li je isplativa komercijalna upotreba tog ležišta.

"Veoma su optimistične najave i parametri koji se prate tokom bušenja pokazuju da je evidentno da tu postoji neki rezervoar nafte. Radiće se još jedna manja bušotina da bi se odradile granice", istakao je.

Kazao je da konzorcijum zadužen za taj posao radi ozbiljno i odgovorno.

"Ukoliko se ustanovi da ima nafte, to je nekih par godina pripreme ležišta da bi se išlo u eksploataciju", dodao je.

Naglasio je da Crna Gora nema namjeru da pravi rafinerije, već da bi se, ukoliko se nađe nafta, ona izvozila.

Kriza se može riješiti ako ima volje

Bojanić je rekao da se politička kriza može prevazići "ako ima volje".

"Bojim se da je ona ograničena uskopartijskim, da ne kažem ličnim interesima", kazao je on.