Bešić: Građani poslali poruku DPS-u da treba nešto ozbiljno da mijenja, a partijama nove vlasti da moraju da budu složne

Bešič konstatuje da pad izlaznosti na jučerašnjim lokalnim u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore oslikava nezadovoljstvo građana i vlašću i opozicijom

37873 pregleda 39 komentar(a)
Bešić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Bešić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Značajan pad Demokratske partije socijalista (DPS), skok Socijaldemokratske partije (SDP) i nešto lošiji rezultat partija vlasti na državnom nivou u odnosu na 30. avgust prošle godine.

To je rezime jučerašnjih lokalnih izbora u tri opštine - Mojkovcu, Petnjici i Cetinju.

Politički analitičar Miloš Bešić ocjenjuje da su građani juče poslali poruku DPS-u – da treba nešto ozbiljno da mijenja u svojoj politici, ali i partijama nove vlasti da moraju da budu složne, ako misle da zadrže njihovo povjerenje.

Nakon šesnaestogodišnje vlasti, DPS će u opozicione klupe mojkovačkog parlamenta.

Ova stranka, zajedno sa Socijaldemokratama i Liberalnom partijom, osvojila je u Mojkovcu gotovo 400 glasova manje nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Tako je ostala iza dosadašnje opozicije, koja ima ukupno 17 mandata, iako je većini pala podrška u odnosu na 30. avgust prošle godine.

I na Cetinju pad vladajućeg DPS, i snažan rast SDP.

DPS je dobio čak 1.700 glasova manje nego prošle godine, a SDP je skočio gotovo 10 odsto, i sada ima 670 glasova više nego 2020.

Demokratska Crna Gora (Demokrate) i Građanski pokret URA ostali su bez dva odnosno jednog odborničkog mjesta, dok je Stara Garda Liberalnog saveza Crne Gore skočila sa dva na tri.

DPS je osvojio apsolutnu vlast u Petnjici – ali su i tamo u odnosu na prošlogodišnje izbore imali oko 600 glasova manje.

U ovoj opštini rasli su Bošnjačka stranka (BS), Demokrate i najviše Stranka pravde i pomirenja.

Politički analitičar Miloš Bešič konstatuje da pad izlaznosti na jučerašnjim lokalnim u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore oslikava nezadovoljstvo građana i vlašću i opozicijom.

Pad DPS po njemu znači da građani traže korjenite promjene u toj stranci.

"Da kozmetičke izmjene neće biti dovoljne, i oni poručuju da nešto mora da se promijeni ozbiljnije u njihovom pristupu, njihovoj politici, kadrovskoj politici. Mislim da je to konačno i DPS-u jasno", istakao je Bešić.

Jasno je, kaže Bešić, da najviše razloga za slavlje ima SDP.

"Oni su u situaciji da se apsolutno pitaju kada je nova vlast u pitanju na Cetinju. I vrlo je bitna simbolička poruka da to autentično tkivo, građansko, procrnogorsko se kreće ka njima. Protok vremena dovodi do gubitka glasova DPS-a, ali ti glasovi ne odlaze u suprotan blok i već da je SDP prevashodno ishodište nezadovoljnih DPS glasova", rekao je Bešić.

A kako su birači zadovoljni Urom, Demokratama i DF-om, koje čine vlast na državnom nivou?

"URA, bez obzira na to što ima relativan pad u ukupnom broju glasova, u sve tri opštine oni su nešto pali, ali s obzirom na njihovu vrlo neprijatnu situaciju, rekao bih da mogu biti više nego zadovoljni kao i Demokrate koji imaju relativan rast. Ne vidim nekog posebnog razloga za zadovoljstvo za DF. Da, uzeće vlast u Mojkovcu, nije to problem, ali prosto moraju da prate šta je poruka njihovog biračkog tijela. Oni su, ne tako izražajno kao DPS, ali DF je uzeo manje glasova u ukupnom zbiru nego što su uzeli 30 avgusta 2020", rekao je Bešić.

Za to su sami krivi, ocjenjuje Bešić jer, kako ističe, tri vladajuće koalicije nijesu složne i šalju oprečne poruke.

Sve što se juče desilo, zaključuje, je jasan signal građana da...

"Mi ne želimo da se vrati DPS, zato što prosto nijesu bili dovoljno dobri, neka nešto ozbiljno promijene, ako misle da glasamo za njih, jednako - mi smo vrlo kritični prema novoj vlasti ali ta naša kritika prema novoj vlasti nije dovoljna da bi ponovo glasali za DPS", rekao je Bešić.

Bonus video: