Pavićević: I pored kiše prosjek padavina za ovo doba godine još nije dostignut

Od početka ovog mjeseca u Podgorici je palo nešto više od sto litara vodenog taloga do ovog trenutka, na Cetinju oko 300, ali nije to toliko neuobičajeno. Decembar Podgorici donese u prosjeku preko 200 litara vodenog taloga, bilo je godina kada je palo 400 litara, na Cetinju je rekordna godina donijela više od 1,100 litara, a prosjek je preko 500 litara, odnosno blizu 500 litara”

33539 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Iako od subote do danas popodne kiša u Podgorici praktično nije stala, još nije dostignut prosjek padavina za ovo doba godine.

,,Od početka ovog mjeseca u Podgorici je palo nešto više od sto litara vodenog taloga do ovog trenutka, na Cetinju oko 300, ali nije to toliko neuobičajeno. Decembar Podgorici donese u prosjeku preko 200 litara vodenog taloga, bilo je godina kada je palo 400 litara, na Cetinju je rekordna godina donijela više od 1,100 litara, a prosjek je preko 500 litara, odnosno blizu 500 litara”, kazao je meteorolog Dušan Pavićević.

Dosadašnja količina, stoga, nije zabrinjavajuća.

,,One bi bile kada bi se nastavilo ovim tempom ili ovim intenzitetom da pada kiša i narednih pet, deset itd dana, kad bi u međuvremenu bilo dovoljno snijega na sjeveru, pa temperature porasle, krenuo da se topi snijeg, e tada bismo imali situaciju kao što smo imali 2010. godine kad smo imali poplave u dobrom dijelu Crne Gore, ali sada ta situacija ne djeluje alarmantno”, kazao je Pavićević.

Poplave su ove jeseni zabilježene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj a u međuvremenu, skvašena odjeća rizik je koji građani Podgorice, prilikom izlaska napolje, moraju prihvatiti.

A iako objektivnih okolnosti za poplave za sada nema, nekoliko dana kiše dovoljno je da podgoričke ulice budu pod vodom.

Kiša će, prema prognozama, sjutra prestati da pada. Ipak, suvo vrijeme neće potrajati dovoljno dugo da lokve po asfaltu nestanu.

,,U četvrtak ide novi talas sa obilnom kišom, nešto manje vjerovatno u petak, ali onda od subote, nedjelje, kada će je biti eventualno u tragovima, i onda sledeća sedmica će biti uglavnom suva”, kazao je Pavićević.

Sedmicu bez kiše čekaće i građani i nadležni, kako bi višegodišnji problem potopljenih ulica suvo vrijeme, bar na kratko, zamaskiralo.

Bonus video: