Backović: Policija ispituje profil "Teta", roditelji ne treba da strahuju

Backović kazao da je su razmjenjivani video klipovi na kojima su određene molitve koje djevojčica treba da izgovori ili odsluša, prema dosadašnjim podacima ništa ne ukazuje da se radi o nekom ciljanom dejstvovanju kriminalne grupe ili slično

11417 pregleda 2 komentar(a)
Backović, Foto: Printscreen YouTube
Backović, Foto: Printscreen YouTube

Podgoričkoj policiji roditelji 12-godišnje djevojčice prijavili su njenu komunikaciju na društvenim mrežama sa profilom pod imenom "Teta".

Slučaj ispituje Grupa za suzbijanje krivičnih djela viskotehnološkog kriminala, čiji je rukovodilac Jakša Backović u razgovoru za TV Vijesti kazao da na osnovu do sada prikupljeni dokaza, roditelji ne treba da strahuju.

Sporni profil pod imenom "Teta" u međuvremenu je ugašen, a postoji sumnja da ga je aktivirala osoba iz Hrvatske.

"Krivičnu prijavu podnijela je majka maloljetne djevojčice iz Crne Gore u kojoj se navodi da je N.N. lice putem drštvenih mreža stupilo u kontakt sa njenom kćerkom gdje su se razmjenjivali razni video klipovi koji ne ukazuju ni na šta loše, već ukazuju na određene molitve koje djevojčica treba da izgovori ili djevojčica treba da odsluša. Utvrdili smo da je djevojčica stvarno komunicirala sa osobom iz inostranstva putem društvenih mreža, prema dosadašnjim podacima ništa ne ukazuje da se radi o nekom ciljanom dejstvovanju kriminalne grupe ili slično. Jednostavno samo se priča bazira na pružanje podrške između nepoznatog lica i maloljetne djevojčice iz Crne Gore", rekao je Backović.

O podnijetoj prijavi službenici policije su odmah obavijestili nadležnog tužioca koji je ocijenio da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

I pored ovakvog stava Tužilaštva Backović će sa kolegama slučaj ispitati do kraja.

"Ali u svakom slučaju mogu da kažem da su službenici UP preduzeli mjere i nadležnosti i službenim putem obavijestili NCB Interpol Hrvatske jer sve ukazuje da je navedeni profil iz Republike Hrvatske i da nam kolege iz Hrvatske dostave neophodne podatke ukoliko ih imaju za navedeni profil i da li je jednostavno navedena problematika aktuelna i u njihovoj državi".

Ovaj slučaj, ističe Backović ne može se povezati sa ljetošnjim samoubistvima djece u Crnoj Gori.

"Ovo je totalno izolovan slučaj koji nije fokusirao ljude iz Crne Gore, zapravo nije fokusirao ni naše građane nego su se djeca sama javljala tom profilu. Crnogorski građani ne trebaju i ne smiju da brinu samo treba da posvete pažnju komunikaciji njihove djece", navodi Backović.

Uprava policije zasada je dobila samo jednu krivičnu prijavu koja se odnosi na komunikaciju sa profilom pod imenom "Teta"

Bonus video: