Martinović: U Crnoj Gori se sumnja na dva slučaja zaraze omikron sojem koronavirusa

Martinović je kazao da postoji mogućnost da omikron zbog svojih mutacija negativno utiče na dalji tok pandemije, ali da bez detaljnih studija to niko ne može predvidjeti

18717 pregleda 11 komentar(a)
Adis Martinović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Adis Martinović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Crnoj Gori se sumnja na dva slučaja zaraze omikron sojem koronavirusa, kazao je Adis Martinović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) za Boje jutra na TV Vijesti

"U pitanju su direktni kontakti iz međunarodnog saobraćaja. Za sada sumnjamo da su možda i njihovi članovi porodice zaraženi. Ispitivanja su u toku", kazao je Martinović.

On je rekao da su kod ovih osoba simptomi zaraze blagi i da se nalaze na kućnom liječenju, kao i da su svi njihovi kontakti u kućnoj izolaciji.

Martinović je kazao da postoji mogućnost da omikron zbog svojih mutacija nepogodno utiče na dalji tok pandemije, ali da bez detaljnih studija to se ne može predvidjeti.

"Zahvaljujući mutacijama tokom pandemije zabilježeno je da većina mutacija dovodi do slabljenja virusa. Kako se naš organizam bori da se izliječi, bori se i mikrorganizam i dolazi do mutacija. Zahvaljujući imunom odgovoru dolazi i do slabljenja kliničke slike", kazao je Martinović.

On je rekao da postoje nedoumice i nejasnoće u vezi omikron soja.

"Ima najveći broj mutacija koje mogu biti zabrinjavajuće On ima jednu sekvencu koju je preuzeo od virusa koji izaziva običnu prehladu. To može značiti da smo zaštićeniji jer smo stvorili vid imuniteta na virus koji izaziva prehladu. Ali je i dalje nepoznato koliko će se virus širiti, da li smo imuni na njega, da li njegova klinička slika može biti teža ili lakša. Nadam se da će naučne studije za nedjelju, dvije dati sve odgovore", rekao je Martinović.

On je poručio da će Nacionalno tijelo za imunizaciju (NITAG) do kraja godine imati sastanak ili sjednicu na kojoj će se razmatrati mogućnost uvođenja vakcinacije djece od pet do 11 godina.

Rekao je da su kompanije Fajzer i Moderna počele da radi na preformulisanju vakcina i očekuje se da će kroz 15-ak dana te kompanije utvrditi da li postojeće vakcine pružaju zaštitu protiv omikron soja.

Martinović je kazao da je u Crnoj Gori dominantan "delta", kao i da nije potvrđen nijedan slučaj "delta plus" soja.

Naveo je i da u posljednjih 14 dana postoji pad u broju novoinficiranih od 40,3 odsto, dok je pad u broju umrlih 13,4 odsto.

Bonus video: