Radulović: Crna Gora stala u red za nove kovid vakcine i ljekove, pacijenti primaju savremenu terapiju

Upitana da li je u planu vakcinacija djece starije od pet godina, Radulović je kazala da se čeka konačna odluka NITAG-a, koji inače odobrava starosnu granicu za vakcinaciju. Trenutna preporuka važi za djecu stariju od 12 godina

9375 pregleda 5 komentar(a)
Ljiljana Radulović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ljiljana Radulović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti da je Crna Gora stala u red za nove vakcine i ljekove za liječenje kovida koji tek treba da izađu na tržište.

Radulović je navela da se "svuda na planeti mijenja struktura oboljelih" i da je potrebno da se uvremeno reaguje na potencijalni izlazak svih novih ljekova. Ističe da je Crna Gora uvijek koristila "savremenu terapiju" i da su srećni zbog donacije vlade Njemačke u vidu 1560 doza terapije monoklonskim antitijelima.

Ona je navela da Crna Gora čeka i ljekove koji i dalje nisu registrovani, čime je osigurana njihova nabavka.

Upitana da li je u planu vakcinacija djece starije od pet godina, Radulović je kazala da se čeka konačna odluka NITAG-a, koji inače odobrava starosnu granicu za vakcinaciju. Trenutna preporuka važi za djecu stariju od 12 godina.

Radulović je poručila da novi "Brže do ljekara" sistem zakazivanja pregleda funkcioniše dvije nedjelje i da je grupi izabranih ljekara ostavljeno da nakon mjesec dana daju svoj sud o funkcionalnosti. Navela je da Klinički centar obavlja sve preglede i da ne prave razliku između kovid i nekovid pacijenata.

U gostovanju je najavila i kampanju "Ne tražite lijek na internetu" koja za cilj ima opovrgavanje lažnih korona vijesti i "da napokon vjerujemo struci, a ne poluistinama na internetu".

Bonus video: