Gorjanc Prelević: Sudski savjet do danas nije postao nezavisan

"U posljednjih pet godina povjerenje u sudstvo je opalo ispod trećine, sa 36 odsto na 28 odsto, a samo malo više od petine ispitanika smatra da se sudije biraju transparentno i na osnovu stručnosti"

6926 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Iako je Sudski savjet osnovan još 2008. godine, do danas nije postao nezavisan, konstatuje izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

To registruje i Evropska komisija u svom izvještaju, a dodatno potvrđuje činjenica da od 2018. godine Savjet finkcioniše u sastavu kome je istekao mandat.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje Akcija za ljudska prava u saradnji sa agencijom Damar sprovela krajem avgusta, više od polovine građana kaže da Sudski savjet izbor sudija ne sprovodi nezavisno.

"U posljednjih pet godina povjerenje u sudstvo je opalo ispod trećine, sa 36 odsto na 28 odsto, a samo malo više od petine ispitanika smatra da se sudije biraju transparentno i na osnovu stručnosti, dok više od polovine, oko 54 odsto, smatra da na njihov izbor utiče spoljni faktor – politika, porodične, rodbinske veze, korupcija I mediji", kaže Gorjanc Prelević.

I pored ovih poraznih podataka, u zakonodavnoj vlasti ne vjeruju da će članovi Sudskog savjeta biti uskoro izabrani zbog složene političke situacije i neophodne kvalifikovane većine.

Bonus video: