Janjušević: DPS sa Đukanovićem ima mali koalicioni kapacitet, proces ide u smjeru manjinske vlade

"Bez Đukanovića, sa reformama, filtriranjem kadrovskim pročišćavanjem, DPS bi otvorio koalicioni kapacitet", kazao je Janjušević

32646 pregleda 11 komentar(a)
Janjušević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Janjušević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 15.12.2021. 09:25h

Direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti kazao je da su loše prakse u našem političkom životu prisutne dugi niz godina.

On je to kazao komentarišući današnj tekst u "Vijestima" - "Milioni u Skupštini, u Tužilaštvu ni cent.

Povezani članci

15. Decembar 2021.

Milioni u Skupštini, u Tužilaštvu ni cent

"Specifično smo društvo koje je recimo usvojilo jednu od najvećih vrijednosti da je poslanik ili odbornik vlasnik svog mandata, a onda smo od tog instituta napravili političku korupciju, parlamentarnu berzu, jedno tako loše sredstvo za trgovinu. Tu je prije svega poraženo tužilaštvo. Imali smo veliki broj primjera da su odbornici mijenjali izbornu volju po lokalnim parlamentima, promjenu izborne volje u državnom parlamentu 2016. godine, nestajanje političkih partija zbog političke korupcije u kratkom periodu", rekao je Janjušević.

On je kazao da je Crna Gora 30 godina demokratija, a da sve to ide jako sporo.

On je povodom Memoranduma o saradnji koji danas potpisuju Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Bošnjačka stranka (BS), Albanska alternativa (AA), Forca, Demokratska partija (DP) i Savez građana CIVIS rekao da je to jako značajno u građanskom smislu, građanskom okupljanju.

"Jako teško funkcionišu građanske strukture u političkom životu Crnoj Gori. Živimo između nekih polova koji funkcionišu sa teškom nacionalnom, identitetskom pričom. Ovo je dobar pokazatelj u smislu okupljanja građanskih struktura. To je dobar, pozitivan signal", kazao je Janjušević.

On je komentarišući mogućnost manjinske vlade kazao da Demokratska partija socijalista (DPS) na čelu sa Milom Đukanovićem u ovom trenutku ima jako mali koalicioni kapacitet.

"Bez Đukanovića, sa reformama, filtriranjem kadrovskim pročišćavanjem, DPS bi otvorio koalicioni kapacitet. Ali boje se frakcija, podjela unutar partije", kazao je Janjušević.

On je kazao da izbori u ovom trenutku ne bi ništa donijeli.

On je rekao da politički sistem "diše na škrge" i da građani trpe taj splet okolnosti koji se odvija u političkom životu.

"Sve se to prenosi na privredni, ekonomski ambijent", kazao je Janjušević.

Poručio je i da proces sada ide u smjeru manjinske vlade, ali da ne zna u kom formatu.

Komentarišući istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) koje je predstavljeno juče, Janjušević je kazao da je logično da je više od pola građana nezadovoljna radom Vlade.

"Vlada od početka nije imala političku podršku koju bi trebala da ima", rekao je on.

Janjušević je kazao i da crkvu ne treba gurati u politički kontekst.

Poručio je i da istraživanje CEDEM pokazuje da smo podijeljeno društvo u nekoj vrsti krize.

Komentarišući za danas najavljeni zbor radnika Kombinata aluminijuma (KAP) i najavljeno gašenje te kompanije, Janjušević je rekao da je to jaku mučna tema za građane i privredu.

Povezani članci

15. Decembar 2021.

Zbor radnika danas, pominju se i protesti

"Pitanje je da li bi Pejović tako reagovao da su na čelu vlade Milo Đukanović ili Duško Marković. Mislim da ne bi. Ozbiljna tema se stavlja u politikantsku funkciju u proizvođenju krize kako bi se aktuelna Vlada prikazala nedjelotvornom, nesposobnom. Žalosno je da se ovakve teme stavljaju u politički kontekst", rekao je Janjušević.

Veselin Pejović, direktor firme Uniprom, u čijem vlasništvu se nalazi KAP najavio je 8. decembra na pres konferenciji gašenje te firme, kao i da će bez posla ostati 500 radnika.

Bonus video: